Været satte en stopper for de fleste båtene på Stø onsdag. Bare to-tre båter gikk til havs. Noen forsøkt seg på å gå ut, men kom tilbake.

– Ja, i dag er det landligge, men sånn må det bare bli. Dessuten er det meldt at det skal friske på med været utover dagen, og da er det ikke verdt å friste skjebnen. Lite fiske var det også å se i dag, sier Magnar Vevle.

– Fint å holde på med

Fiskeren fra Sortland går det gjetord om på kaia. Han er nemlig alltid første båt ut. Trolig ligger MS «Sofie» å sliter i tampene av ren iver der hun ligger i småbåthavna på Stø.  Så snart hun setter kurs ut leia, vet de andre fiskerne at det i det minste er mulig å forsøke seg.

– Nå ja, jeg tror ikke jeg er mer uredd enn noen andre her. Ivrig er man kanskje, sier han gemyttlig.

Det er imidlertid en grunn til at Vevle er ofte og først ute. Han har særdeles lang erfaring på havet, etter å ha vært sjøkaptein og reist både i utenriksfart og langs kysten. Egentlig er han pensjonist, men så ligger det havet der og kaller. Da er det ikke lett å holde seg på landjorda.

– Ja, jeg savnet å være på havet, så da er det fint å holde på med dette fisket, sier Magnar Vevle, som drifter med juksamaskin.

Magnar Vevle er sjøkaptein med erfaring både fra utenriksfart og langs norskekysten. Foto: Tone M. Sørensen

Tirsdag fikk han levert 400 kilo til fiskebruket på Stø, men der kom på land fangster helt opp i 1.100 kilo, forteller han. Det var en solid kø på å få levert på fiskemottaket, og han lå og ventet på vågen i to timer før fangsten kunne losses.

– Sånn er det bare, og etter hvert som skreien kommer skikkelig, blir det nok enda mer båter og lengre kø for å levere. Ennå virker det som fisken står ganske langt ut, sier Vevle.

– Hvor mye fisk man kommer på land med, varierer fra dag til dag. Men det virker som når man kommer på slutten av sesongen, så er det ganske likt for alle, sier han.

– Trives godt

Vevle har bodd på Sortland siden 1979, og de siste seks årene har han drevet vinterfiske utenfor Stø. Opprinnelig kommer han fra Vestlandet, der etternavnet hans er mer vanlig.

– Når jeg er her og fisker så bor jeg om bord, men siden jeg bor på Sortland er det forholdsvis kort vei hjem. Det er fint å være her, vi er fire båter som ligger i lag her, og vi har det flott, sier han.

På MS «Sofie», som har fått navnet sitt etter et barnebarn, har han en kvote på 34 tonn og en garantert kvote på 28 tonn.

– I fjor gikk sesongen bra, da fikk jeg opp hele kvota, men da var vi også på fiske i Finnmark, Nils og jeg, sier han med henvisning til Nils Nilsen i nabobåten MS «Juliane». Også han kommer fra Sortland.

Nilsen nytter høvet til noen reparasjoner, ettersom vær og føre til havs ikke tillater jakt etter skrei i dag. Og delen han manglet, fikk han overrakt over ripa fra nabobåten.

– Det kameratskapet som er mellom oss som fisker, er jo noe av det som er fint med dette. Stø er også et flott område, jeg trives godt med å være her, sier Magnar Vevle.