Da raketten Falcon Heavy ble skutt opp tirsdag, nådde den en topphastighet på drøye 23.000 kilometer i timen. Så fort går det definitivt ikke når Posten Norge skal sende brev – selv over korte avstander.

– Jeg hadde vært hos legen og ventet på svar etter å ha tatt noen prøver. Svaret kom ikke, men jeg hadde ikke lyst til å mase på fastlegen min. Derfor ventet jeg, sier Thorbjørn Pedersen på Skarstein.

Over en måned

Mandag 5. februar kom postbudet med brevet, som viser seg å være poststemplet 4. januar på Andenes.

– Etter omleggingen med sortering i Bodø går det tregt. Jeg fikk et brev fra sønnen min i Harstad. Det tok fem dager. Postbudet sier at han har masse brev som er sortert feil. Vi går tilbake i tid. Hvor dette skal ende er ikke godt å si, sier en oppgitt Pedersen.

– Jeg har også mottatt brev som skulle til en mottaker i Bø i Vesterålen. Da hadde Posten klistret på en gul lapp med mitt navn og adresse, legger han til.

11 kilometer

Det er cirka 11 kilometer fra Rådhuset på Andenes, der brevet ble sendt fra og til Pedersens postkasse på Skarstein.

Fra 4. januar til 5. februar er det 32 dager – noe som er 768 timer. 11 kilometer delt på 768 timer er 0,01 kilometer per time – eller 10 meter per time.

– Sendes samme dag

Charlotte Lassessen i Andøy kommune sier at brev som er stemplet en dag, sendes ut klokken 13.00 samme dag.

– Post fra legekontoret leveres til Rådhuset, der vi stempler og sender det ut. Vi er veldig nøye på at post sendes ut den dagen den er stemplet. Det har med svarfrister og slikt å gjøre, sier Lassessen.

Hun sier at de ikke har mulighet til å tilbakedatere poststempelet.

– Sterkt beklagelig

Pressesjef John Eckhoff i Posten Norge har ingen god forklaring på at brevet til Pedersen brukte over en måned på de 11 kilometerne fra Rådhuset på Andenes til Pedersens postkasse på Skarstein.

– Det kan være forhold internt i Posten eller forhold utenfor Posten, eller en kombinasjon av begge deler. Er det forhold i Posten som har forsinket brevet, er det sterkt å beklage. Vi har ingen interesse av å la post bli liggende. Det mest effektive både for oss og kundene, er at brev og pakker leveres ut så raskt som mulig, sier Eckhoff.

Han bekrefter at Posten har sentralisert sorteringen til Bodø. Det skaper noen utfordringer.

– Sentralisering er effektivt, men går på bekostning av lokalkunnskapen. Det krever i større grad at man bruker riktig adresse på brev og pakker slik at de kommer raskt frem, sier Eckhoff.