Skattesakene mot de to firmaene har pågått lenge. For serveringsstedet på Myre går saken tilbake til 2010, mens den går tilbake til 2011 når det gjelder serveringsstedet på Sortland.

Bokettersyn

Bakgrunnen er at skatteetaten foretok bokettersyn hos de to serveringsstedene. Konklusjonen i begge tilfellene var at det var oppgitt for lav omsetning for begge selskapene.

For bedriften på Sortland mente Skatt Nord at omsetningen måtte økes med 430.219 kroner i 2011 og 455.645 kroner i 2012. Det utløste økt merverdiavgift på til sammen 175.021 kroner.

For bedriften på Myre, mente Skatt Nord at omsetningen var 2.271.345 kroner høyere enn oppgitt i perioden 2010 til og med 2012. Det igjen ville ha utløst 420.673 kroner i merverdiavgift.

Staten krevde i tillegg 30 prosent tilleggsskatt og 20 prosent tilleggsavgift.

Vesterålen tingrett

I januar 2017 ble sakene behandlet i Vesterålen tingrett. Der fikk de to serveringsstedene fullt medhold. Tingretten mente at skatteetatens vurdering av omsetningen var feil og den ikke hadde vært så høy som det Skatt Nord mente den hadde vært.

– Etter en samlet vurdering er retten kommet til at en bruttofortjeneste på 68 prosent er så høyt at skattekontorets skjønn fremstår som åpenbart urimelig, skriver tingretten i dommen knyttet til serveringsstedet på Sortland.

Staten ble også dømt til å betale 357.832 kroner i saksomkostninger til de to serveringsstedene.

Lagmannsretten

Staten anket imidlertid dommen til lagmannsretten. Det overrasket motparten.

– Vi mener at de to dommene fra Vesterålen tingrett er riktig. Jeg skjønner at staten er bekymret for etterfølgende saker, men da må staten gå fram på en annen måte. Dommene i Vesterålen tingrett var klare, så vi er overrasket over anken, sa advokat Tor Kaspersen til VOL i august. Han representerer begge selskapene.

Dom

I november falt dommen i lagmannsretten. Der er konklusjonen at de to selskapene slipper å betale tilleggsavgift og tilleggsskatt. Men også staten får en seier i dommen.

Hålogaland lagmannsrett mener, i motsetning til Vesterålen tingrett, at skjønnet til Skatt Nord er riktig.

– Oppsummert er det lagmannsrettens vurdering at de aktuelle skjønnsfastsettelsene verken er vilkårlige, uten tilstrekkelig bredde og saklighet eller sterkt urimelige. Dermed er det ikke grunnlag for å sette til side det skjønnet skatte- og avgiftsmyndighetene har utøvd, og resultatet blir at denne delen av vedtakene ikke oppheves, heter det i den ene dommen fra lagmannsretten.

Det betyr at de to serveringsstedene må betale henholdsvis 175.021 kroner og 420.673 kroner i økt merverdiavgift siden omsetningen til de to bedriftene ble justert for de aktuelle årene.

Slipper tillegg

De to bedriftene får imidlertid ingen straff i saken.

– For tilleggsavgift og tilleggsskatt er beviskravet strengere, og med de mange usikkerhetsfaktorene i foreliggende sak kan ikke den mest sannsynlige omsetningen være den samme som den klart mest sannsynlige omsetningen, heter det i den ene dommen.

Og ettersom de to private partene vinner frem i straffedelen av saken, mener lagmannsretten at staten må dekke en tredel av motpartens saksomkostninger.

I den ene saken, må staten dermed dekke 112.589 kroner av totalt 334.766 kroner i saksomkostninger.

I den andre saken, må staten dekke 116.839 kroner av totalt 350.516 kroner i saksomkostninger.

– Lang tid

Kaspersen sier at det har tatt alt for lang tid å bli ferdig med disse sakene.

– Dommen i lagmannsretten er en seier for begge mine klienter, selv om de må betale økt merverdiavgift og skatt. Sånn sett er det et pussig resultat. Mine klienter fikk fullt medhold i tingretten. Det kan være fordi tingretten har bedre lokalkunnskap enn det lagmannsretten har, sier Kaspersen til VOL.

Ny sak

I tillegg til de to sakene som nå er avgjort, representerer Kaspersen også et tredje serveringssted på Sortland som har en lignende sak gående.

Også i den saken fikk serveringsstedet fullt medhold i Vesterålen tingrett. Staten har anket saken og den skal behandles i lagmannsretten i mai.