– Ja vi har hatt noen utfordringer, sier teknisk sjef i Øksnes kommune, Janne Kankaala, med henvisning til en stor mengde saker inn til etaten.

– At vi nå har fått på plass en ny byggesaksbehandler, er vi veldig glade for. Når det gjelder saksmengde så er vi på nivå med en mellomstor by. Vi har enormt mange byggesaker, sier Kankaala.

Klarer ikke fristene

På grunn av den store saksmengden byggesaker, klarer vi ikke holde fristen i henhold til plan og bygningsloven. Vi gjør så godt vi kan når det gjelder å ta unna, og ber næringslivet ha forståelse for at vi gjør alt vi kan, sier han.

Et næringsliv som går så det griner, gir teknisk nok å henge fingrene i.

– Slik sett er vi en drømmekommune for ingeniører, men det har vist seg at det er vanskelig å rekruttere inn folk med kompetanse, og da særlig ingeniører. Kanskje vi ikke har vært flinke nok til å markedsføre oss der, på den positive siden, sier han.

Teknisk enhet har også vært uten avdelingsleder, og da det viste seg å være vanskelig å rekruttere inn til lederstillingen, brukte man heller midlene til en byggesaksbehandler. Etaten har hatt tynt med ressurser ei tid, ifølge Kankaala.

Kinesiske Shuang Cui startet i jobben 1. februar og er nå i gang med opplæring. Hun er ingeniør og har tatt siste del av utdannelsen sin i ved Høgskolen i Narvik.

– Hun er både flink og veldig hyggelig. Egentlig er det litt artig at vi må til Kina for å finne noen til å fylle ingeniørstilling, humrer Janne Kankaala.

Henger etter på driftssiden

Han er også fornøyd med at man nå har fått på plass avdelingsleder for drift.

I ni måneder i fjor var den avdelingen uten leder. Når det gjelder drift så har vi et stort etterslep på mange ting, blant annet på veier som vi forsøker å ta igjen, sier han.

Vann og avløpsplan er et stort prosjekt man snart er ferdig med. Denne kommunale planen som var fra 90-tallet trengte sårt ei oppgradering og skal i løpet av våren opp til politisk behandling.

– Også kommunens arealplan skal vi ta fatt på, når vi er ferdige med samfunnsdelen av planen. I det hele tatt har vi mange store saker som vi arbeider med, sier han.

Styringssystemet for vann skal oppgraderes, og det er noe som behøves.

– Vi har en veldig vannkrevende industri, og nå som det er sesong er det dager der vi kjører med maks kapasitet, sier han.

– Fjell og fisketurer

Shuang Cui fant tilfeldigvis den ledige stillingen, da hun leste om Øksnes kommune på Facebook. Hun søkte med en gang.

– Jeg fant ut at den stillingen passet for meg, og jeg hadde lyst til å bo i Nord-Norge. Det er mye finere her enn i sør, smiler hun.

Cui er glad i friluftsliv, særlig å gå på fjellturer er en yndet fritidsaktivitet.

– Og fisketurer, det er noe jeg liker veldig godt, så jeg har virkelig kommet til rett kommune, sier hun.