Før jul i fjor skrev VOL om selskapet Nye Vesterålen eiendoms planer om å etablere Kiwi-butikk i området der Byggern inntil nylig hadde sin byggevareforretning.

Det er Nye Vesterålen eiendom AS som eier grunnen der den tidligere Byggern-butikken lå, samt tomta til «Bergsmogården» (der blant annet treningssenteret Stamina holder hus).

OMRÅDET: Den aktuelle tomta mellom Børøysundet og sykehuset er markert med gult. KART: SEEIENDOM.NO

To andre på banen i siste liten

Selskapet har siden 2014 vært i dialog med Hadsel kommune om kjøp av en tilstøtende eiendom i vest (se kartet over).

– De ser for seg å utvikle tomta og noen omkringliggende områder til bolig, kontor og forretning. Prosjektet deres er kjent gjennom avisene, og gjennom at de har varslet om planoppstart, skriver rådmannen i dokumentene til en tomtesalgssak som skal opp til behandling i formannskapet neste torsdag.

Men så kom det flere på banen:

– I 2017 meldte to andre selskap sin interesse for den samme tomta: Fazenda AS og IHA Invest AS. Begge disse firmaene ønsker å etablere dagligvarebutikk, opplyser rådmannen.

Ifølge kommunen eier Nye Vesterålen eiendom AS (i tillegg til nevnte områder nedenfor sykehuset) deler av Bykuben og Coop Prix-bygget på Stokmarknes. Selskapet har hovedkontor på Vestlandet.

Fazenda utvikling AS fra Oslo har ifølge rådmannen ikke hatt prosjekter i Hadsel, men var sentral ved utviklingen av Coop Extra på Strandskogjordet på Sortland.

IHA invest AS er et eiendomsutviklerselskap fra Bodø som ifølge rådmannen driver med handelseiendommer. Skal ikke ha hatt prosjekter i Hadsel. Kom ifølge sakspapirene på banen sent i 2017, og har ikke rukket å utvikle konkrete planer for det aktuelle området i Sykehusbukta, annet enn at det er snakk om etablering av dagligvarebutikk.

– Favoriserer den mest konkrete

Kommunen sendte likelydende brev til de tre aktørene med ønske om svar på elleve spørsmål. På bakgrunn av disse svarene har kommunens folk vurdert hvem det synes best å selge tomta ti.

Her kommer Fazenda best ut i rangeringen fra 1 til 10, med et snitt på 9,1. Nye Vesterålen eiendom fikk 8,5 mens IHA endte på 7,98. Det er særlig under punktene «nye arbeidsplasser», «finansiell kapasitet» og «tilgjengelighet» Oslo-firmaet skiller seg ut. Nye Vesterålen eiendom er imidlertid best på «helhetlig sentrumsutvikling» med best mulig poengscore mot Fazendas åtter.

– Som det fremgår i oppsummeringstabellen mener rådmannen at planene til Fazenda utvikling AS er de beste som er fremlagt. Skal man kritisere tabellen kan det gå på at den favoriserer den aktør som er mest konkret, mens den helhetlige tanken for området kommer i skyggen ved at den bare er vektet med ti prosent, skriver rådmannen i sin anbefaling til politikerne.

– Intet hugget i stein

Det er, som i de fleste saker, opp til politikerne å avgjøre hva kommunen til syvende og sist gjør.

– Saken vil sannsynligvis skape debatt uansett hvorledes en snur og vender på det. Rådmannen avgir sin vurdering og konklusjon og er samtidig klar over at det her kan finnes andre løsninger. Her er intet som er hugget i stein. I forlengelsen av dette vil rådmannen ta seg den frihet å anskueliggjøre politisk handlingsrom for saken, heter det i sakspapirene etterfulgt av denne tabellen:

VURDERINGEN: Tabellen er sakset fra saksframlegget til torsdagens formannskapsmøte i Hadsel.

To butikker på Søndre?

Rådmannen har også vurdert den mulige konkurransesituasjonen med en (eller flere) dagligvarebutikker på Søndre.

– De som allerede er på Stokmarknes, det vil si Spar, Coop prix og Rema 1000 vil ventelig få tøffere konkurranse hvis her kommer flere til. Nye Vesterålen eiendom har som nevnt allerede søkt om å omgjøre gamle Byggern-lokalet til ny Kiwi-butikk. Dersom politisk miljø velger Fazenda eller IHA invest kan vi derfor få to dagligvarebutikker rett ved siden av hverandre som er bygd etter moderne prinsipper om forretningsdrift med tilhørende romslige parkeringsarealer. Dette vil utfordre sentrumsbutikkene og evnen til å overleve, tilpasse seg og konkurrere vil i dette tilfellet avgjøre hvorvidt om disse butikkene vil ha sin fremtid eller ei, spår rådmannen i forkant av formannskapsmøtet 15. februar.