Det var under eldrerådets møte tirsdag at Sortlands kommunalsjef for helse- og omsorgssektoren, Sture Jacobsen, fortalte om status for nytt sykehjem på Lamarka. Tomtevalget ble gjort av kommunestyret i fjor.

– Tomta ligger ved Lamarktunet, på venstre hånd når du kjører opp forbi Blåbyhallen. Det er veldig positive grunneiere, vi skal få det til. Det er framgang i samtalene. Men selve ervervet er ikke gjennomført, det ser ut til å gå veien, var statusrapporten hans.

Sykehjemmet vil ta flere år å få ferdig. Og da vil det muligens være for lite allerede: sykehjemmet er nemlig planlagt basert på behovet i 2014.

– Vi har framskrevet nivået fra 2013-14. Vi har lagt til grunn at vi skal ha samme tilbud i 2022 som vi hadde i 2014. Ikke dårligere, ikke bedre. Vi har da ikke tatt med i beregningene at det skjer mye på velferdsteknologi, det kommer som en bonus. Om det skjer noe på medisinfeltet, blir det også en bonus – kommer det for eksempel en fungerende medisin mot demens, snakker vi virkelig en dramatisk bonus. Men vi tør ikke legge det til grunn, sa Sture Jacobsen på møtet.

Eldrerådets Alf Natland reagerte på at man ikke har beregnet med vekst - han påpeker at det blir flere eldre hvert eneste år, i tillegg til at folketallet i Sortland øker.

– For meg ser det ut som om planen framover, også undervurderer behovet, slik man har gjort nå, sa han i møtet.

– Vi mener nivået fra 2014 er tilstrekkelig, er Jacobsens syn, men han sier kommunen er klar over at folketallet og andelen eldre øker, og at det vil påvirke alle kommunale tjenester. Det er primært snakk om ressursmangel, ifølge Jacobsen.

– For å si det kort, vi får ikke nok ressurser til å gjøre det vi ønsker. Rådmannen foreslår stort sett ikke å kutte, men heller ikke ofte å øke. Vi fikk tre ekstra hjemler til hjemmetjenesten i årets budsjettet, men det var en realitetsjustering, vi brukte allerede mer enn det, fordi behovet var så stort. Det er forferdelig vanskelig å være frampå, er hans konklusjon.