Planen er å samle store deler av årets russ fra nordre Nordland, inklusive Harstad og Narvik, til fylkets største russetreff. Arrangørene mener de vil samle minst 550 russ i Lofoten den aktuelle helga. Om det blir flere så har de plass til mer enn 750 feirende russ.

Sortlandsrussen

Russepresident ved Sortland videregående skole, Alex Wai Solhaug, sier til VOL at sortlandsrussen har tenkt seg til Lofoten denne helga i april.

– Vi tror at russetreffet i Lofoten kanskje kan bli et større arrangement. Her på Sortland er vi omkring to hundre russ med rød, blå og svart russelue. Håpet er at mange av oss skal finne veien til det store russetreffet i Lofoten, sier Alex Wai Solhaug. Han blir selv rødruss, og går nå sitt siste av tre år med studieforberedende på musikklinja ved Sortland videregående skole.

Aust-Lofoten

Det er fire rødruss ved Aust-Lofoten videregående skole i Svolvær som er initiativtakere til den store russetreffet som nå planlegges i Lofoten: Susanne Jørgensen og Martin Østingsen fra Svolvær samt Tor-Trygve Frydstad Pedersen fra Sortland og Camilla Kjellbergvik fra Lødingen.

– Det som i hovedsak gjenstår nå er å få artistene på plass. Vi håper at stemningen rundt arrangementet vil trekke folk også fra Vesterålen. Vi har fått en del spørsmål både fra Narvik og Harstad. Det gir oss tro på at vi får med folk derfra også, sier Martin Østingsen på vegne av festivalgjengen. Det står igjen å få skikkelig kontakt med russestyrene på blant annet Melbu, Stokmarknes og Andenes.

En enkel idé

Ideen til russetreffet i Lofoten utviklet seg fra et forslag fra Nordlys lyd og scene, kan Martin Østingsen fortelle.

– Ideen om et treff her i Lofoten utviklet seg til å bli et ønske om å samle russen i Nord-Norge for å skape et tettere fellesskap, sier Østingsen. Han er klar på at det ikke finnes russetreff i Nordland av den størrelse de nå ser for seg i Lofoten.

Martin Østingsen. Foto: Privat

Overpriset

– Det er kult å være først i Nordland, ettersom det nærmeste russetreffet her nord er i Tromsø. Deres arrangementet blir imidlertid dyrt for mange russ. Derfor er det behov for et eget russetreff som ikke er overpriset, sier Østingsen.

Billettprisen for russen som skal til Lofoten vil ligge på rundt 700 kroner, og da gjelder dette for helgen fra 13. til 15. april.

– Russen her nord trenger en sikker arena som kan være et samlingspunkt. Det er viktig å utvide horisonten, og da kan et russetreff være en fin måte å bli kjent med nye mennesker på, sier han.

Ikke bare pøbler

Russetreffet i Lofoten skal ha profesjonelle og voksne vakter med erfaring fra større arrangementer. Slik skal russen også sørge for god sikkerhet i april.

– Vi ønsker å gi folk et bedre bilde av russen enn det som er tilfelle i dag. Russen er ikke bare pøbler som lager bråk og oppstyr. Vi skal vise fram det  fineste med russetiden; samholdet og fellesskapet med andre russ. Derfor vil vi arrangere lofottreffet slik at flere russ kan møtes og bli kjent med hverandre.

Lysshow

Østingsen kan garantere et lysshow uten like, at det blir høy stemning og at folk vil dra fra russetreffet med minner for livet.

– Artistene våre blir etter hvert presentert på vår Facebook-side: «Lofottreffet». Vi har booket noen av de feteste russeartistene vi har i Norge. Andre artister gleder seg til å stille opp, sier han.

Arrangementet er foreløpig lagt til Arbeideren i Kabelvåg. Dersom det blir mange deltakere kan det bli endret. Målet er å gjøre russetreffet i Lofoten til et årlig arrangement.