Det er en drømmedag for fiskerne, blankstilla og nydelig vær. Inne i egnerbrua ved fiskemottaket til Gunnar Klo AS på Myre, er det en blanding av musikk og de siste oppdateringene fra vinter-OL.

Stein Olsen egner stampene som skal om bord i 33-fots store MS «Stabben» som eies av kameraten Henry Benum. Det egnes med sild, og det lukter akkurat sånn som det skal gjøre, på kaikanten.

Båter kommer og går døgnet rundt fra Myre havn. Foto: Tone M. Sørensen

Sesongarbeid

– Dette er pensjonist-roing, noe som vi gjør i sesongen. I fjor var det 50 år siden vi startet og rodde i lag for første gang, sier Olsen, som var 15-16 år den gang.

– På den tida var det bare å hoppe til, og komme seg ut på fisking så snart man var konfirmert, sier han, som har hatt nesten hele sitt yrkesaktive liv på sjøen. Med unntak av ti år, der han kjørte tungtransport med lastebil og trailer.

– Jeg kjente veldig på det da, at jeg lengda tilbake så det verka i foten, for å komme meg tilbake på havet. Med en gang alt lå til rette for det, da hoppa jeg til med en gang, humrer Olsen.

– Hvordan vil du beskrive det å være fisker?

– Fantastisk! Det er et veldig fritt liv. Jovisst er det tøft i perioder når det står på, men likevel er det ingenting som kan måle seg med det. Det er en helt egen sjarm med det, sier Stein Olsen.

Han fryder seg hver vinter når han ser aktiviteten i havna. Det er et yrende liv, her er båter som går ut eller kommer inn, til alle døgnets tider. I sesongen gir det en helt egen atmosfære.

Det egnes med sild. Foto: Tone M. Sørensen

Bedre fangster

Sist «Stabben» var ute ble det vel 200 kilo på stampen, det er i fred med å ta seg opp. I forrige uke var det levert fangster på Stø med over 400 kilo på stampen.

– Rapportene i dag var at det var litt bedre enn sist, nå vil jeg tippe det ligger på om lag 250 kilo på stampen. Linefisken og juksafisken er det man virkelig kan kalle kvalitet, det blir så bra som det er mulig å få det, sier han.

Med «Stabben» blir det satt 6-8 stamper på hvert sjyvær, og det er på grunnen  mellom Nyksund og Skogsøya både denne og mange andre linebåter drifter.

– Garnbåtene ligger enten ute i egga, eller på djuprenna oppe med land. Vi er mange båter som er på den grunnen, sier han.

69-åringen har litt ryggtrøbbel, og er derfor på land og sørger for å få egnet stampene, men skal ut på havet igjen onsdag. Å egne er en egen kunst, du må holde tunga rett i munnen slik at det ikke blir vase når stampene settes, og slik at man får fisk.

Eldorado

Myre i sesongen er noe helt eget.

– Det er et eldorado, en helt egen stemning.  Det kommer og går båter døgnet rundt. Det er dette som holder samfunnet i gang, all aktiviteten, sier han.

Blant fiskerne er det et helt eget miljø, og kameratskap der kotymen er at du alltids hjelper til om du kan.

– For ei lita stund siden var det to stykker innom her, de hadde bestilt men fått feil agn. Da fikk de låne agn av oss, til de får nytt i morgen. Det er sånt vi må hjelpes til meg, sier Olsen.

Et kystikon på veggen i egnerbua. Foto: Tone M. Sørensen

Produksjonssjef hos Gunnar Klo AS, Jan Roger Skog forteller at det ser bra ut for linebåtene, men har vært et litt slakkere fiske for snurrevad.

– Det er også litt varierende på garn, spesielt for de som har vært oppe ved det vi kaller Langbakkan. Det er ikke noe godt fiske på juksa, veldig sporadisk er det. Noen får brukbare fangster, andre veldig lite, sier Skog.

Han tilføyer at det generelle inntrykket mandag er at det er stor variasjon i fangstene.

– Vi trodde at innsiget kom for full nå, men så er vi også blitt særdeles godt vant. Med 500 og 600 kilo rund fisk på stampen, blir det sånn at når det kommer ned på 300 kilo så er man ikke helt fornøyd. Men det er fortsatt bra med fisk, sier Skog.

– Håper det øker på

Nå som værmeldinga lover godt vær i dagene framover, får fiskerne sjansen til å lete seg fram til fisken. Fram til nå har været vært variabelt, fra kuling til rolig vær.

– Vi er midt i sesongen og håper inderlig at det bare øker på, at det blir fisk nok. Linebåtene ligger på 200-300 kilo på stampen, og det er brukbart, sier Jan Roger Skog.

Garnbåtene har fått mellom 1000 og 1500 kilo, men de beste fangstene har garnbåtene som har gått lengst ut fått..

– De som ligger litt lengre ut, på egga de har fått bedre fangster, fra fire tonn og oppover. For juksabåtene er det veldig variabelt, fra 100 kilo til 800-900 kilo. Spesielt på Stø er det mange juksabåter, og alt i alt er det veldig variabelt, sier Skog.