Du må ikke reise helt til Pyoengchang for å få OL-følelsen. På Strand skole i Sortland skal de nemlig arrangere sin egen versjon. Mandag var det klart for åpningsseremoni.

Paraden gikk rundt Strand sentrum mandag. Foto: Jenny Dahl Bakken

Curling og skiskyting

Det blir OL-øvelser også - både aking, curling, skiskyting, langrenn og flaskehopp.

– Vi kan ikke stille med gevær og kuler, men det blir en slags skiskyting. Vi skal ha flere av de tradisjonelle øvelsene, på barnas premisser, sier skolens rektor Per-Aage Krekling.

På slutten av dagene det har vært øvelser, vil det være medaljeseremoni. Elevene skal også lære om vintersport og OL-deltakere, i den mer faglige delen av lekene.

Det hele avsluttes med avslutningsseremoni på fredag. Krekling håper de olympiske lekene ved Strand kan bli en tradisjon.

Barna har selv valgt hvilke land de vil representere, og laget flaggene selv. Så godt som alle fag har vært involvert i planleggingen.

– Jeg må berømme alle de ansatte, for deres iver. De har stått på, både i løpet av arbeidsdagen og på fritida, og vist stor kreativitet, sier han.

Elevene har selv valgt land og laget flagg. Her er det god geografisk spredning - hvorvidt et land er en vinternasjon eller ikke, spiller ikke så stor rolle for Strand-elevene. Foto: Jenny Dahl Bakken

Vennskap og harmoni

Krekling mener OL-ånden handler om fredelig samarbeid og vennskap over landegrenser. Derfor står vennskap og harmoni også i sentrum på Strand skole denne uka.

– Vi har fokus på å ha det bra sammen, å gjøre ting sammen. Målet er også å ha aktiviteter alle kan delta på, sier Krekling. For foreldregenerasjonen gleder det nok også å få vite at barna skal lære seg selveste OL-floka, som skal framføres på avslutningsseremonien.

– Vi skal også kose oss og spise pølser. Helsefremming handler også om å kose seg, trivsel og glede betyr alt, sier Krekling, med adresse til at Strand skole har blitt sertifisert som en «helsefremmende skole». Det var i anledning denne sertifiseringen, som skolen formelt fikk i fjor, at de begynte å planlegge ideen om et OL på Strand. Åpningsseremonien var en suksess, og alt ligger til rette for en fin OL-uke på Strand:

– Samarbeidet med værgudene ligger også an til å bli fantastisk, konkluderer Krekling, med tanke på værvarslene for de kommende dagene.