Sortland kommune troner på byggetoppen med 35 ferdigstilte boliger i 2017, tett fulgt av Hadsel kommune med 30 fullførte boliger. I Øksnes kommune ble det fullført 21 boliger, mens det i Bø og Andøy var nærmest stille, med henholdsvis tre og én ferdigstilt bolig i kommunen i løpet av fjoråret.

God start i 2017

Det var spesielt i første kvartal i fjor at flest boliger ble bygget i Vesterålen. Da ferdigstilte Hadsel 15 boliger, mens Øksnes ferdigstilte 12 boliger. I denne perioden ferdigstilte Sortland seks, Øksnes 12 og Bø tre boliger.

I andre kvartal 2017 var det også et godt antall nye boliger som ble ferdigstilt, totalt 23 boliger. Ferdigstilte boliger talte i andre kvartal åtte i Hadsel, åtte i Øksnes, seks i Sortland og én i Andøy.

Opp på slutten av året

Bortsett fra i Sortland kommune var det få boliger som ble ferdigstilt i tredje kvartal. Elleve boliger ble ferdigstilt i Sortland. I tillegg ble det ferdig stilt én bolig i Hadsel.

I fjerde kvartal tok ferdigstillingen av nye boliger seg opp igjen. Sortland ferdigstilte 12 nye boliger, mens Hadsel ferdigstilte seks og Øksnes ferdigstilte én bolig.

Likevel nedgang

Sammenlignet med året før var den en nedgang i antall ferdigstilte boliger i , fra 110 ferdigstilte boliger i 2016 til 90 boliger i 2017. I 2016 ble det ferdigstilt 55 boliger i Sortland, som er 20 boliger flere enn i 2017. I 2015 ble det ferdigstilt 94 boliger i Vesterålen. Dette året sto Sortland for fullføring av 68 boliger.

Også på arealtoppen

Også når det gjelder fullførte bruksarealer som ikke er boliger, som næringsarealer og andre arealer, troner Sortland i en klasse for seg. Av totalt 21663 kvadratmeter arealer i Vesterålen, ble 16632 kvadratmeter ferdigstilt i Sortland. Kommunens bidrag til andre bygg enn boliger utgjør med andre ord 76,77 prosent av det totale ferdigstilte arealet i Vesterålen.

Bygger ikke

Det er spesielt to kommuner som utmerker seg i motsatt ende av byggeskalaen, nemlig Øksnes og Andøy kommune. I Øksnes ble det i følge tallene fra Statistisk sentralbyrå ikke ferdigstilt en eneste kvadratmeter nye arealer utenom boliger. I Andøy ble det ferdigstilt fattigslige 38 kvadratmeter, mens Hadsel og Bø ferdigstilte henholdsvis 2598 og 2395 kvadratmeter arealer utenom boliger. Når Sortland alene ferdigstilte 16632 kvadratmeter, blir forskjellene enorme, samtidig som Sortland styrker seg som handelssentrum i Vesterålen.

Næringssjefen i Sortland, Marius Remen-Hansen.

Sammensatt

Næringssjefen i Sortland, Marius Remen-Hansen, sier til VOL at det er svært gledelige tall han får presentert for Sortland sitt vedkommende.

– Utviklingen er ikke bare god på grunn av det som skjer i Sortland, men også fordi nabokommunene rundt oss også gjør det bra. Og når de andre kommunene gjør det bra, gjør også vi det bra, sier næringssjef Marius Remen-Hansen til VOL.

Han mener at årsakene til den gode utviklingen er sammensatte. Først og fremst skal æren tillegges det private næringslivet. Sortland er i følge næringssjefen  heldige som har dyktige aktører som satser og bygger nye arealer.

– Sortland har hatt en del prosjekter innen handel og industribygg i løpet av 2017, som for eksempel utbygging av Sortland Hotell, Holmøy Maritimes nyanlegg, Coop Extra og Bygg, Biltema, Toyota Nordvik samt flere driftsbygninger i landbruket. Slike tall er nok alltid ispedd litt tilfeldigheter, og nå så vi at mye ble ferdig i 2017, sier næringssjefen.

Tilrettelegger

Han mener også at Sortland kommune har gjort en god jobb som tilrettelegger i forskjellige roller.

– Vi fikk en ny byplan i 2015 som la føringer for realiseringen av ulike prosjekter i sentrumsområdet. Når den nye arealplanen er endelig vedtatt vil denne gi tydelige rammer for utvikling også utenfor sentrum.

Fra kommunens side jobbes det hardt med å legge til rette for næringstomter i Vestmarka næringsområde og Holmen industriområde. Her håper og tror vi at det vil bli mange nyetableringer i årene som kommer.

Ellers mener han at det er mange næringsdrivende som bygger lokaler som kan ta hundre prosent av æra for utviklingen, mens kommunen fungerer som tilrettelegger for tomtene.