Les Marthinussens tilsvar: – Om det oppleves som en trussel, beklager jeg det

Brevet, som du kan lese i sin helhet i faktaboksen under, ble sendt til samtlige politikere i formannskapet og kommunestyret i Sortland. Mailen er skrevet av Lasse Marthinussen på vegne av facebookgruppa. Torsdag behandles saken i kommunestyret.

Høyre og Fremskrittspartiet i Sortland har tidligere vært kritiske til parkeringsavgiften. Roar Wessel Olsen i Sortland Høyre liker ikke fremgangsmåten til gruppa i eposten.

– Det er fint med engasjement, men den mailen hadde en form som minner mere om trusler enn et forsøk på å selge inn sitt standpunkt, sier han.

– Vi som politikere får mange innspill, men jeg har sjeldent opplevd en slik form for lobbyisme. At politikere bør stå for sine vedtak er selvsagt, men å true med å henge ut folk hvis man ikke stemmer slik en vil, virker lite gjennomtenkt. Dette handler om måten vi bør prate til hverandre på i samfunnet vårt.

Wessel sier videre at problemet med å gå for bastant ut, i en form som oppfattes som ufin, er at man taper støtte på det, fremfor å vinne noen over til sin side.

– Det kan fort bli slik at det som var ment som et viktig argument mot parkeringsordningen, til slutt ble det avgjørende for. Mailen var ikke bare ufin og over grensen for hvordan man bør opptre. Den var uklok og klønete.

Wessel Olsen har en klar oppfordring til Lasse Marthinussen.

– Jeg vil anbefale ham å beklage den mailen. Det tror jeg han har alt å vinne på. For jeg tror han hadde de beste hensikter med den og ikke har ment å fremstå som ufin.

Asbjørn Tingvoll i Sortland Frp, sier han ikke har lest eposten da vi snakker med han.

– Jeg har fått med meg at det er kommet innspill, men ikke lest eposten. Jeg mener folk må få lov å mene det de vil. Jeg føler det uansett ikke som noe press, sier han og er samtidig klar på at han kommer til å stemme imot forslaget om å innføre parkeringsavgift.

– Men det har jeg bestemt på forhånd. Jeg mener at her i Sortland er næringslivet delt i spørsmålet, derfor stemmer jeg imot.

Les også: Marthinussen: – Om det oppleves som en trussel, beklager jeg det

Ordfører i Sortland, Tove Mette Bjørkmo. Foto: Arkivfoto

– Trenger ikke å trues for å forstå budskapet

Ordfører i Sortland, Tove Mette Bjørkmo (Ap), mener at eposten var ufin.

– Jeg tenker det var en ufin epost. Jeg følte det som at det var en trussel. Jeg har sans for at innbyggerne har ei mening og ytrer den, men de må tenke på ordlyden. At et helt kommunestyre blir truet med å bli hengt ut på Facebook er ikke en fremgangsmåte jeg har sansen for, sier hun og avslutter:

– Jeg forstår budskapet og trenger ikke trues for å forstå det. Det  som også er sikkert er at den eposten ikke blir utslagsgivende for hvordan jeg kommer til å stemme.

Christoffer Ellingsen på talerstolen i kommunestyret. Foto: Arkivfoto

Rødt: – Endrer ikke standpunkt

Christoffer Ellingsen i Rødt Sortland liker ei heller ordlyden.

– Den legger opp til en trussel. Det finnes jo politikere som står oppreist uten ryggrad, og for dem vil dette kanskje fungere. Det er det jeg opplever som spesielt, at man forsøker å true politikerne til å stemme noe, ved å true med slike konsekvenser. Vi har tatt standpunkt i saken, og kommer ikke til å endre det, sier han.

Karl Erling Nordlund i Sortland Senterparti er enig:

– Uttalelsen er lite saklig. Det er jo faktisk ikke ett eneste argument for eller imot, men mer en ordlyd som kan oppfattes som trusler om hvordan en vil reagere etter stemmegivning, sier han og fortsetter:

– Jeg har full forståelse og respekt for at folk har ei annen oppfatning enn meg. Men i denne eposten oppfatter jeg det som at man gjør en dårlig jobb å belyse saken. I en slik henvendelse, bør man holde seg til saka.

Gruppelederne samles til diskusjon i koommunestyremøtet. Fra venstre: Christoffer Ellingsen (Rødt), Silvia Ovik (Høyre), Oddmund Enoksen (SV), Sigurd Jacobsen (delvis skjult, Ap) og ordfører Tove Mette Bjørkmo (Ap) Foto: Sanna Drogset Børstad

Enoksen: – Helt greit

Oddmund Enoksen i Sosialistisk Venstreparti mener det er helt normalt med slikt engasjement i slike saker:

– Slike saker skaper alltid mye engasjement. Kanskje mer enn berettiget. Bompengesaker og avgiftssaker skaper alltid litt hete hoder, og det tror jeg også er skjedd her. Saken vekker et sterkt engasjement hos en del og utformingen av denne eposten bærer preg av det. Så jeg syns det er forsåvidt greit, sier han.

Saken kommer opp i kommunestyret i Sortland torsdag. Det møtet kan du følge utover dagen på VOL.

Les Marthinussens tilsvar: – Om det oppleves som en trussel, beklager jeg det