Utdanningsforbundet peker på to forhold ved skolen. Det har vært stor «gjennomtrekk» av faglærte lærere og mange utskiftinger i skolens ledelse.

– Alvorlig

Det er for eksempel klart at nyansatt rektor Sveinung Ellingsen slutter og i stedet blir skolefaglig rådgiver i Andøy.

– Det er alvorlig når fagutdannede lærere slutter ved Andenes skole, og enten finner seg andre jobber i nærmiljøet, eller i verste fall flytter fra Andøy kommune. Vi er som kjent i en situasjon for skolene i Andøy med stor mangel på faglærte lærere, og derfor blir det ekstra viktig fremover å unngå at faglærte lærere slutter ved begge skolene i Andøy. Denne mangelen på fagfolk er dog størst ved Andenes skole sammenlignet med Risøyhamn skole, skriver Folden, og spør hva rådmannen vil gjøre for å bedre situasjonen ved Andenes skole.

Stipend

Folden skriver at Utdanningsforbundet er glad for at politikerne har vedtatt en stipendordning, og håper det skal føre til rekruttering av lærere.

– Denne ordningen vil forhåpentligvis kunne være med på å rekruttere studenter med lokal tilknytning til skolene i Andøy. Hvis de får bindingstid, vil det også kunne være med på å bedre situasjonen når det gjelder faglærte ved skolene i Andøy i årene fremover, skriver Folden.

Ledelse

Utdanningsforbundet tar også opp mange utskiftinger av ledelsen ved Andenes skole.

– Rektorstillingen er den viktigste på en skole, og det blir meget viktig å nå prøve å tilstrebe kontinuitet, når det i løpet av første halvår i 2018 skal tilsettes ny rektor ved Andenes skole. Vi forventer at arbeidsgiver ser på rammevilkårene for ledelsen ved Andenes skole, skriver Folden, og peker på at utskiftninger i ledelsen skaper utfordringer for de ansatte.

– Styret har med stor bekymring mottatt signaler om at flere lærere nå, etter nok et rektorskifte, ser seg om etter annet arbeid, skriver Folden.

– Lyser ut bredt

Rådmann Kirsten Lehne Pedersen sier at Utdanningsforbundet skal få svar på sitt brev og at det jobbes med flere tiltak.

– Vi har nå lyst ut både lærerstillinger og rektorstillingen og vi har lyst ut bredere enn det vi til vanlig gjør. I tillegg arbeider vi med stipendordningen. Kommunestyret har bevilget 150.000 kroner til rekrutteringsstipender, og her vil lærere være førsteprioritet. Vi skal ha drøftingsmøte med organisasjoene om rekrutteringsstipendene før de blir utlyst, sier Lehne Pedersen.