Tilsynsleder Angela Westphal opplyser til Vesterålen Online at de aldri opplyser om det har kommet tips eller meldinger om arbeidsmiljøutfordringer i de bedriftene de er på tilsyn hos.

– Dersom vi har slik informasjon, tar vi selvfølgelig med oss det, men i dette tilfellet kan jeg ikke bekrefte noen slike forhold. Det ligger imidlertid visse vurderinger til grunn, herunder blant annet risikoanalyser og erfaringstall. Det er heller ikke fullstendig tilfeldig hvem vi er på tilsyn hos i løpet av året, sier tilsynsleder Angela Westphal.

Arbeidsmiljøloven

I tilsynsvarselet fra Arbeidstilsynet til Hurtigrutens Hus Hadsel KF, heter det at tilsynet følger arbeidsmiljølovens krav om å forebygge arbeidsrelatert sykdom og skade.

– I tillegg til arbeidsgiver skal verneombud, eventuelt en annen representant fra arbeidstakerne, delta i tilsynet. Videre er det opp til virksomheten selv å ta med sentrale personer. Hvis virksomheten er tilknyttet bedriftshelsetjeneste, ser vi gjerne at en representant fra bedriftshelsetjenesten er til stede i tilsynet, skriver tilsynsleder Angela Westphal i sitt varsel til Hurtigrutens Hus Hadsel KF. Fra Arbeidstilsynet møter seniorinspektør Linda Greger.

Arbeidsmiljø

– Hensikten er å føre tilsyn med utvalgte organisatoriske arbeidsbetingelser og virksomhetens arbeidsmiljøarbeid. Under tilsynet ønsker vi informasjon om hvordan virksomheten er organisert, hva virksomheten ser som de største arbeidsmiljøutfordringene og eksempler på hvordan de jobber med disse, skriver tilsynslederen.

Arbeidstilsynet skal se spesielt på arbeidsavtaler og registrering av arbeidstid, verneombudsordning, samarbeid om arbeidsmiljøet, arbeidsmiljøopplæring for leder, verneombud og eventuell tilknytning og samarbeid med godkjent bedriftshelsetjeneste, heter det.