Daglig leder og styreleder i «Islamisk Kultursenter Sortland», Mustaf Mohamed Hassan, sier til Vesterålen Online at de ikke har full oversikt ennå, men regner med at senteret teller mellom 150 og 200 medlemmer.

– Siden august i fjor har kultursenteret leid et lokale sentralt i Sortland sentrum hvor vi blant annet ber fredagsbønn. Tidligere gjorde vi dette på Melbu, men det ble etter hvert for langt å reise for mange, forteller Mustaf Mohamed Hassan.

Dekker utgifter

Etter at trossamfunnet nå er registrert hos Fylkesmannen i Nordland, regner han med at de kan få betydelig statsstøtte.

– Til nå har vi dekket alle våre utgifter selv, men tror faktisk vi kan få dekket en del av våre utgifter til blant annet husleie og strøm, når vi nå – som alle andre trossamfunn – har registrert oss som trossamfunn hos Fylkesmannen i Nordland. Det vil hjelpe stort, sier Mustaf Mohamed Hassan til VOL.

Islamisk Kultursenter Sortland har nylig hatt styremøte og besluttet å registrere seg som trossamfunn.

Søknadsfrist

I følge seniorrådgiver Erlann Mortensen i kommunal- og beredskapsavdelinga hos Fylkesmannen i Nordland må tros- og livssynssamfunnene søke om statsstøtte innen 1. mars.

– Medlemslistene vedlagt søknadene oversendes Brønnøysundregisteret for «vasking», slik at ikke samme person får støtte som medlem i flere samfunn. Samfunnene får anledning til å uttale seg om vaskingen, og listene blir eventuelt vasket en gang til. Da først kan vi si noe om medlemstall og beløp. Til orientering var satsen kr 536 per medlem i 2017, og det ser ikke ut til at den vil bli endret i år, sier seniorrådgiver Erlann Mortensen i kommunal- og beredskapsavdelinga hos Fylkesmannen i Nordland til VOL.

Statsstøtte

Med mellom 150 og 200 medlemmer i det islamske senteret på Sortland, kan trossamfunnet motta statsstøtte som andre trossamfunn, for mellom 80 400 og 107 000 kroner. Endelig antall støtteberettigede medlemmer blir først kjent etter at Fylkesmannen i Nordland har behandlet søknaden og vasket medlemslisten.

Det islamske kultursenteret på Sortland ble første gang registrert i Brønnøysundregistrene den 16. mars 2017. Senteret er registrert som ideell organisasjon der formålet er «Trossamfunn. Skal legge til rette for at alle muslimer i Sortland og omegn skal få utført sine religiøse og kulturelle aktiviteter».

I tillegg til at Mustaf Mohamed Hassan står registrert som styreleder, er Ismail Hohamud Addow registrert som nestleder, mens Yassin Said Diriye er registrert som styremedlem. Alle er bosatt på Sortland.