Forskere mener algeproduksjon kan bli en ny milliardindustri for Norge i fremtida. Gründere i Øksnes har med selskapet Vesterålen Seaweed søkt om tillatelse til å dyrke opp mot 2000 tonn tare utenfor Gisløy i Øksnes.

Og det er nå en generell tare-boom på kysten. Teknisk hovedutvalg anbefaler at Vesterålen Seaweed AS får tillatelse til akvakultur på et område på inntil 75 dekar på lokaliteten Gisløy nord.

Hundrevis av anlegg

Teknisk sjef Janne Kankaala var bare bekymret for en ting, og har sammenheng med den såkalte blåskjellfiaskoen. Fra 1990-tallet og fram til 2003 ble det satt opp hundrevis av oppdrettsanlegg langs kysten.

– Da disse ble konkurs var det ingen som tok ansvar for opprydding. Det finnes i dag mange anlegg som ligger der og skaper fare for skipstrafikk. Og der er uenighet mellom kystverk og fylkeskommune om hvem som skal betale for opprydding, sier han.

– Staten har avsatt noen midler, men det er ikke nok for fortsatt står det slike anlegg i havet, som ingen har gjort noe med, sier Kankaala og mener problemet er at det i dag ikke finnes noe lovverk.

I utvalget ble man enige om at Øksnes kommune sender en oppfordring til Nærings- og fiskeridepartementet, om at man får på plass et regelverk der det stilles krav om opprydding av anlegg dersom tiltakshaveren går konkurs.

– Også Vågan kommune har fått inn søknad om taredyrkingsanlegg, der de er positive, men bemerker dette som er vår utfordring i denne saken, sier Kankaala.

Må merkes godt

Lokaliteten på nordsiden av Gisløya ligger ganske landnært.

– Det ligger tett inntil innerleia, så krav om gid merking tror jeg må med fordi det er nærme fartøytrafikk og seilingsleden, sier utvalgsleder Torgeir Larsen, som for øvrig synes det er et spennende tiltak i et areal som ikke kan brukes til så mye annet.

Olav Lind var også positiv til å gi tillatelse til virksomheten i området, og synes det er ei spennende satsing.

Selskapet har søkt om å dyrke flere typer alger, både fingertare, butare, stortare og sukkertare. Dyrkingen vil skje på tau og flytende anlegg for påvekst, ifølge søknaden.

Formålet er å etablere en verdikjede for dyrking av tare og produksjon av sunne, trygge og økologiske matprodukt for de nasjonale og internasjonale markedene.

Potensial for vekst

Sintef har i en rapport spådd at alger kommer til å bli en ny milliardindustri for Norge, med potensial for stor vekst de kommende tiårene. I Asia spises de, og SINTEF tror at Europa vil kommer etter, slik man har sett med sushi.

Søknaden anses å være i tråd kystsoneplanen i kommuneplanens arealdel, noe man kom fram til i hovedutvalget etter å ha sett å området, der en del av området er klart definert til oppdrett og et annet en innenfor de allmenne områdene, og kan brukes til litt av hvert.

– Vi har tolket det slik at dette er havbruksvirksomhet, og det åpner opp, sier teknisk sjef Janne Kankaala.

Teknisk hovedutvalg gikk enstemmig inn for å gi grønt lys til planene og tillatelse til akvakultur av makroalger.