– Å lage en plan for årene som kommer, er noe av det viktigste kommunen gjør. Vi må sørge for fremtidens behov, samtidig som vi ivaretar behovene i dag, understreket Aps Gro-Marith Villadsen, selv sykepleier med lang erfaring innen eldreomsorgen.

Planlegger for Ekren

Det hadselbefolkningen kan merke seg etter torsdagens møte, er at et samlet politisk miljø enes om at man ikke skal sentralisere all eldreomsorg på Hadseløya til Melbu og Stokmarknes.

Det skal bygges opp et spesialisert demenstilbud på Ekren, og det skal skje i splitter ny bygningsmasse.

– Melbu- og omegn samarbeidsliste har i årevis arbeidet for å bygge opp et demenstilbud på Ekren, og jeg er veldig glad for at det skjer, sa Jan Steffensen. Han stemte mot posisjonspartienes forslag, som om kort tid vil kunne leses i sin helhet på kommunens hjemmeside, og selvsagt også på VOL.no. Innvendingene fra Steffensen går i grove trekk ut på at han mener det ikke går an å drive høyspesialisert demensomsorg i egen bolig. Andre politikere mener heldøgnsbemannet omsorgsbolig (HDO) egner seg også til slik omsorg. De som mener dette får støtte fra fagfolket i kommunen, deriblant helse- og omsorgssjef Marion Celius. (Se egen sak). Jan Steffensen la til et argument som imidlertid fikk de andre formannskapsmedlemmene til å nikke.

Endringsmuligheter

– Vi må bygge for fleksibilitet, slik at bygningsmassen kan endres etter behov. MOS ønsker sykehjemsplasser der flertallet i formannskapet ønsker HDO konstarterte han. Argumentet fra Jan Steffensen er lettfattelig: Antallet eldre i Hadsel dobles på få år, mens antallet sykehjemsplasser synker.

– Både dagens og fremtidens eldre har en helt annen helse enn tidligere, sa Gro-Marith Villadsen, og argumenterte for at mye av innsatsen må rettes inn mot stadiene før de eldre havner på sykehjem.

– På et HDO er det offentlige i stand til å gi et mye mer tilpasset tilbud, vi får samlet fagressurser, og kan sørge for en langt mer effektiv og god eldreomsorg, mente Sps Kurt Jensen.