Cruiseskipet «AIDAcara» går også i år på vintercruise til Sortland, med fire anløp. Det første av dem var mandag 19. februar.

Skipet går fra Hamburg og til Arktis - det har anløp både i Bodø, Tromsø, Alta og Sortland før turen går sørover, til Trondheim og Bergen. Skipet vil komme tilbake tre ganger fram til begynnelsen av april. I tillegg vil tre andre cruiseskip anløpe Sortland havn i år.

Vinterturister

I tillegg til tyskere, er det også noen østerrikere og tysktalende sveitsere om bord. Fra mandag morgen av, og fram til skipet gikk igjen i sekstida, kunne de sees, virrende rundt med fotokameraer i sentrum.

Ellers bar byen lite preg av storinnrykk av turister. Jehovas Vitner hadde benytta anledninga til å stille mannssterke, med to forskjellige "stands" i byen, og Kulturfabrikken hadde satt opp et skilt på tysk. Ellers var det ingen som hadde gjort noe nevneverdig for å trekke turistene til akkurat dem.

Kulturfabrikken hadde valgt å henge opp tysk skilt for anledninga. Foto: Jenny Dahl Bakken

De to unge kvinnene Eva og Wiebke er ansatt på båten, men i Sortland for første gang. De to ønsker ikke å oppgi etternavnene sine.

– Vi har hatt veldig fint vær de siste dagene. Og folk er veldig vennlige her, sier Wiebke om Norge. Selve byen har de ikke rukket å se så mye av når VOLs journalist tar kontakt, men de er enige om at den ligger vakkert til. Eva konkluderer: Kaldt, men vakkert. De to tok jobb ombord på skipet fordi de ville oppleve noe annerledes.

– Det er en veldig annerledes arbeidsplass. Du reiser verden rundt, ser andre land og kulturer, og får opplevd mye forskjellig. Crew-livet er også spesielt, man får et samhold ombord, sier Wiebke.

Første gang om vinteren

Vinterturismen øker stadig i de arktiske byene. Tromsø har profitert mye på det, men nå er også Sortland altså innlemmet i vinterturismen, med cruiseanløp om vinteren.

Klaus Mueller og Kathleen Etzel har vært i Norge tidligere, men da om sommeren. De ønsket å se landet også vinterstid - og hva er vel da bedre enn skikkelig, nordnorsk vinter?

– Vi har sett nordlys nesten hver natt, siden vi kom til Bodø, og så dro til Tromsø og Alta. Norge er et fantastisk land, sier Mueller.

De har rukket å se seg litt om i Sortland, når vår journalist snakker med dem ved torget.

– Sortland er en liten by, men vi har vært en tur innom kirken, sier Mueller.

Kathleen Etzel og Klaus Mueller er to av turistene fra AIDAcara-båten. Foto: Jenny Dahl Bakken