Tilsynet krever nå at Hadsel kommune kartlegger de arbeidsmiljømessige forholdene og at risikoen for vold og trusler mot ansatte på Miljøarbeidertjenesten reduseres.

I en henvendelse fra Hadsel til Arbeidstilsynet i fjor høst,varslet kommunen om at en ansatt hadde blitt utsatt for vold fra enbruker ved Miljøarbeidertjenesten. Voldsepisoden førte til at denkommunalt ansatte i Miljøarbeidertjenesten ble sykemeldt.

Arbeidstilsynet gjennomførte et ulykkestilsyn vedMiljøarbeidertjenesten på Stokmarknes den 4. januar. I rapportensom nå foreligger, varsler Arbeidstilsynet flere pålegg overforHadsel kommune.

Det går også fram at det er iverksatt en rekke godetiltak i kommunen etter voldsepisoden, som skjedde søndag 17.september og ble varslet til Arbeidstilsynet onsdag 4. oktober ifjor, men som først nå er blitt offentlig kjent. I følge helse- ogomsorgssjef Marion Sofie Celius i Hadsel kommune ble skadenrutinemessig meldt til Arbeidstilsynet.

– Vi er tilfreds med atArbeidstilsynet kom og gikk gjennom forholdene hos oss. Det hargitt oss visshet om at det vi har tenkt og gjort så langt erriktig, sier hun til VOL.

Ulykkestilsyn

Arbeidstilsynet er kritisktil en rekke forhold knyttet til helse, miljø og sikkerhet vedMiljøarbeidertjenesten på Stokmarknes. Tilsynet setter fingeren påforhold de mener kan ha hatt betydning for at helsearbeideren bleutsatt for vold fra en bruker.

– Miljøarbeidertjenesten i Hadselhar opplevd en sterk vekst i de seneste årene. Antall brukere erdoblet siden 2015, til dagens antall som er 34. Nye brukere med nyeog komplekse behov medfører krav til ny kompetanse hos de ansatte.Tidligere besto brukergruppen stort sett av psykiskutviklingshemmede. Nå består den også av folk med rusproblemer ogpsykiatriske problemer, folk med sjeldne diagnoser og traumatiserteinnvandrere fra krigsområder, skriver Arbeidstilsynet i sin rapporttil Hadsel kommune.

– Antall ansatte har ikke økt i takt med denøkende arbeidsmengden. Det har tatt tid å få flere ansatte påplass, noe som ifølge avdelingsleder har resultert i en krevendearbeidssituasjon for de ansatte.

Tjenesten ble tilført 13 nyestillinger i fjor, og flere ansettelser er på gang i løpet avvåren. Det er fremdeles huller i turnuser. Disse dekkes opp medmidlertidig ansatte, heter det. Miljøarbeidertjenesten har i følgeHadsel kommune til sammen 84 ansatte, inkludert vikarer, fordelt på49,8 årsverk.

Iverksatte tiltak

Kommunen har i følgeArbeidstilsynet iverksatt mange tiltak rundt den aktuelle brukeren.Formålet har vært å forebygge utagerende atferd, og sette deansatte i stand til å forebygge og håndtere utagerende atferd på enbedre måte.

– I samarbeid med habiliteringsteamet er detgjennomført en kartlegging og risikovurdering med fokus på åminimalisere risikoen for brukers mulighet til å påføre ansatteskade. Psykiatrisk innsatsteam fra Bodø kommer i februar for åkartlegge bruker, og kurse ansatte i forebygging og håndtering avutagerende atferd, sier Arbeidstilsynet i sin rapport til Hadselkommune.

Tøff jobb

Arbeidstilsynet har registrert at ansatteopplevde det som veldig tøft å jobbe med den aktuellebrukeren.

– Mange nytilsatte og bruk av vikarer rundt bruker hargjort at belastningen og slitasjen på ansatte med lengre fartstidøker. Behovet for å ha fokus på, og å ta vare på de ansatte erstort. Arbeidstilsynet forsto det slik at det har blitt en bedringetter at bemanningen rundt bruker er økt.

Det jobbes også medmestring og det er innført nye rutiner, sier seniorinspektøren.

Rutinene var klare

Hadsel kommune utarbeidet noe måneder førvoldsepisoden «Rutiner ved utfordrende atferd». Den var direkteknyttet til den aktuelle brukeren som var involvert iarbeidsulykken.

Rutinen er datert 1. mai i fjor, mens ulykkenskjedde 17. september.

– Det fremgår i rutinen at denne skulleevalueres i september 2017. Arbeidstilsynet er ikke kjent medhvorvidt rutinen er evaluert, heter det.

Helse- og omsorgssjefMarion Sofie Celius bekrefter overfor VOL at rutinen ikke bleevaluert, noe som i hovedsak skyldes at saken har vært iFylkesnemnda.

– Dette har vært tatt opp møter hvor det er enighetom at det skal utarbeides nye rutiner i etterkant av et kurs vikjører lokalt den 22. februar, sier hun, og viser til at det erunder dette kurset at personalet skal kurses i håndtering av voldog trusler i tjenesten.

Ulike lovverk

Arbeidstilsynet harregistrert tiltakene som Hadsel har gjennomført. Kommunen har på ensystematisk måte kartlagt årsaken til ulykken og på den bakgrunnvurdert risikoen for at liknende ulykker kan skje igjen. Det eriverksatt forebyggende tiltak i nødvendig omfang.

– Arbeidstilsynetminnet i tilsynet om at arbeidsmiljøloven og helse- ogsosiallovgivningen er likestilt. Det betyr at en kommune er pliktigtil å levere helse- og sosialtjenester til befolkning i tråd med derettigheter som lovgivningen foreskriver. Tjenestene skalimidlertid leveres på en måte som samtidig sikrer de ansatte etfullt forsvarlig arbeidsmiljø, i tråd med kravene iarbeidsmiljøloven med tilhørende forskrifter, skriverseniorinspektøren.

Han slår imidlertid fast at verken leder ellerverneombud i Miljøarbeidertjenesten kjente til kommunenssamarbeidsplan med bedriftshelsetjenesten. Her mener helse- ogomsorgssjef Marion Sofie Celius at Arbeidstilsynet tar feil, noekommunen vil korrigere i sitt svar til Arbeidstilsynet.

Kartlegging av risiko

Arbeidstilsynet mener at Miljøarbeidertjenesten kan blibedre på kartlegging og risikovurdering når det gjelder å dokumenterehva som blir gjort på området.

Etter at Helsetilsynet tidligere harvært på tilsyn hos Miljøarbeidertjenesten, ble det bestemt at detskal gjennomføres en risiko- og sårbarhetsanalyse (ROS).

Opplæring mot vold og trusler

Hadsel kommune får for øvrig ordre fraArbeidstilsynet om at arbeidstakerne skal gjøres kjent med ulykkes-og helsefare forbundet med arbeidet, og gis den opplæring, øvelseog instruksjon som er nødvendig for å ivareta egen og andressikkerhet på arbeidsplassen.

– Arbeidstilsynet registrerte atopplæringstiltak i forhold til forebygging og håndtering avutagerende atferd blir gjennomført, og at mer opplæring erplanlagt, skriver seniorinspektøren.

Kan få pålegg

Tilsynetvurderer å gi pålegg overfor Hadsel for å få forholdene vedMiljøarbeidertjenesten under kontroll, men har utsatt dette tilmars i påvente av ytterligere informasjon som kan vise atforholdene er rettet.

– Dette betyr at vi har fått en gjennomgangav de forhold vi har meldt til Arbeidstilsynet og at vi korrigererinterne forhold i kommunen i henhold til det., sier helse- ogsosialsjefen, som skal svare Arbeidstilsynet i begynnelsen av mars.

– Det er i etterkant av tilsynet gjennomført en rekke tiltak for åivareta personell og bruker. Det gjennomføres også veiledninger frahabiliteringsteamet og andre deler av spesialisthelsetjenesten,sier Celius.

Kompetanse

Helsepersonellet har ifølge Celius fåtttilført ny kompetanse etter voldsepisoden. Det er også innførtukentlige møter der aktuelle saker knyttet til brukerne tas opp ogder tiltak gjennomføres.

Tilbudet omfatter nå også personsentrertomsorg som i følge Celius bidrar til tryggere brukere og med færreutagerende tilfeller. Hadsel har også innført ulike kurs ogutdanning som skal bidra til en bedre situasjon iMiljøarbeidertjenesten.

– Hadsel har utarbeidet egne rutiner somskal følges i tilfelle personellet opplever uønsket hendelse, ogomfatter blant annet samtaler om det som skjedde, sier Marion SofieCelius, som også støtter seg på en overordnet retningslinje forhåndtering av vold og trusler.

– Å bli utsatt for aggresjon,trusler eller vold på arbeidsplassen er skremmende for alle og skaltas alvorlig. Det legges derfor opp til bred kursing av våreansatte som har et arbeid hvor man kan utsettes for vold ogtrusler, sier hun.

Risikovurdering

Arbeidstilsynet ber Hadselkommune kartlegge de farer og problemer som kan påvirkearbeidstakernes fysiske eller psykiske helse og sikkerhet.

– Påbakgrunn av kartleggingen skal arbeidsgiver vurdere risikoen forskade eller fare for arbeidstakerne. Dette skal gjøres i samarbeidmed verneombud og ansattes representant, skriver Arbeidstilsynet.

Tilsynet forventer at Hadsel skal framvise hvordan kommunen hargjennomført kartlegging og risikovurdering, som risiko for atansatte blir utsatt for vold og trusler. Hadsel må også visehvordan verneombudet og de ansatte har bidratt i prosessen.

– Undertilsynet kunne ikke arbeidsgiver i nødvendig grad dokumentere å hakartlagt farer og problemer og på denne bakgrunn vurdert risikoenfor skade på eller fare for arbeidstakernes helse og sikkerhet,heter de fra Arbeidstilsynet, som også ber om en oversikt overgjennomførte tiltak basert på kartlegging og risikovurdering.

Sikkert arbeidsmiljø

 – Kommunen skal sørge for et godt og sikkertarbeidsmiljø som en del av den ordinære styringen av virksomheten.Arbeidet skal planlegges og organiseres slik at kravene iarbeidsmiljøloven blir ivaretatt. Under tilsynet kunne ikkearbeidsgiver vise til gjennomførte tiltak eller fremlegge entidfestet plan for å redusere risikoen i arbeidet, basert pågjennomført kartlegging og risikovurdering, heter det fraArbeidstilsynet.

Helse- og sosialsjef Marion Sofie Celius menerdette er feil, fordi kommunen under tilsynet viste til alle tiltaksom er gjort for å minske risikoen for skade på personalet.Kommunen viste dessuten til at kommunen skal ha ukentligeveiledninger på området og at dette skal ha en varighet på to år.