Erik Poppes «Utøya 22. juli» kommer på norske kinoer 9. mars, men det er enda usikkert når filmen får sin premiere på vesterålske kinoer.

Filmen har fått særdeles gode kritikker. VG triller en femmer på terningen og Aftenposten følger på med det samme mens NRK triller seksere.

Pårørende har sett filmen

Mange av de pårørende og overlevende har fått se filmen i forkant av premieren 9. mars. En av dem er Per Sture Helland Pedersen fra Sortland. Han mistet datteren Åsta på Utøya 22. juli 2011.

Han var kritisk til at det skulle bli laget film da han fikk vite det for noen år siden.

–  Da jeg først fikk vite det, syns jeg det var alt for tidlig, og det synes jeg fortsatt. Når dét er sagt, så er det en veldig bra film. Den er satt i en setting slik at den kan brukes som et verktøy for å jobbe for å skape et bedre samfunn, sier Helland Pedersen.

Han har jobbet med oppvekstplanen i Sortland og mener filmen kan brukes for å skape et bedre samfunn rundt oss.

–  Jeg mener den burde hatt lavere aldersgrense. For også yngre mennesker bør se den. Individet blir til hos oss mennesker fra vi er seks til vi er 16 år gamle. Etter det er det for seint. Det å se filmen når individet formes, tror jeg er noe som er viktig.

–  Sterk film

Helland Pedersen sier filmen viser hvor forferdelig dagen var for de som var på Utøya:

–  Den skildrer dagen godt, mener jeg. Frykten og fortvilelsen kommer veldig godt frem i filmen, og ikke minst det enorme psykiske presset ungdommene ble utsatt for. Den viser også hvor tilfeldig alt var. Det er en sterk film, men samtidig har jo jeg opplevd det verste allerede. Jeg har mista dattera mi, sier han.

Andrea Berntzen spiller ifølge anmelderne godt i filmen. Foto fra filmproduksjonen

Flere

Dette er den første filmen av flere som er på trappene som omhandler den forferdelige dagen i 2011.

Den britiske regissøren Paul Grengrass sin film «Norway», basert på Åsne Seierstads bok «En av oss», kommer snart. En svensk dokumentar, «Reconstructing Utøya», ventes i høst. NRKs dramaserie «22. juli», regissert av Sara Johansen og Pål Sletaune, skal ha premiere høsten 2019, melder VG.

Helland Pedersen håper de andre filmene ikke blir spekulative.

–  Jeg syns igjen det er for tidlig med disse filmene og produksjonene. Jeg håper de andre ikke blir spekulative og spesielt ikke at det skal bli noe fokus på det udyret som gjennomførte gjerningene. Jeg håper også det ikke blir satt opp veldig dramatisk. Poppe sin film er veldig balansert gjort. Jeg håper ingen faller for fristelsen å bruke terroren for å tjene penger.

Ingen trailer

Erik Poppe har bestemt seg for at det ikke skal publiseres trailere i forkant av premieren.

– Vi har forsøkt å gjøre dette så skånsomt som mulig. Vi vet jo at det er vondt for mange at det lages en film om det som skjedde på Utøya 22. juli 2011, sa Erik Poppe på en pressekonferanse i Berlin i tidligere i går ifølge NRK.

Hadsel er den vesterålskommunen som ble hardest rammet. Henrik Rasmussen fra Melbu ble drept, mens tre andre AUF-ere fra Hadsel kom seg fra øya i live. I tillegg mistet Vesterålen Åsta Sofie Helland Dahl, som var i ferd med å flytte til familien sin i Øksnes.