Senteret skal deles mellom Kabelvåg og Fiskebøl i Hadsel. Tanken er at Fiskebøl skal få den operative delen og testdelen av senteret, mens Kabelvåg skal få administrasjon og kunnskapsformidling - sistnevnte i forbindelse med Lofotakvariet.

I dag møtte samferdselsminister Ketil-Solvik Olsen direktør Ann-Helen Ernstsen ved senteret.

– Hva snakket dere om i dag?

Først og fremst var møtet i dag en god markering av at oljevern- og miljøsenteret nå er i gang, at vi har fått Ann-Helen på plass, og at vi fra vår side kommunisere kan formidle forventninger til senteret. Det skal være et sted som er både inspirator og samler kunnskap om arbeid med oljevern og mot marin forsøpling. Det er blitt ennå mer relevant nå, enn det var for noen år sida, da vi vedtok å etablere senteret. Regjeringa skal være med og støtte opp om oppstartsarbeidet, sier Solvik-Olsen.

10-20 ansatte

Direktøren er alt i gang med å planlegge ansettelser, ifølge ham.

Ann-Helen kommer til å ansette trolig et par tre-personer relativt kjapt, så ser for oss mellom 10 og 20 personer på sikt. De skal leie et lokale i Svolværområdet for administrasjon, og så blir det selve senteret på Fiskebøl, sier han.

Statsråden har tro på at den delte løsninga vil bli bra.

De står veldig fritt selv til å være med og forme sin egen organisasjon, derfor tror jeg dette skal gå veldig fint. Det viktigste er at de skal være med og formidle og samle kunnskap. Med senteret kan vi forhåpentligvis være med og ta initiativ nasjonalt og globalt, både når det gjelder oljevern og marin forsøpling.

Mye lokal kompetanse

Solvik-Olsen er helt sikker på at oljevernsenteret vil komme lokalbefolkninga til gode.

Allerede nå, ser vi at det er mye lokal kompetanse som er relevant for senteret. Du har jo oljevernkompetansen som alt sitter på Fiskebøl. Så man kan bruke de lokale personene og kompetansen som finnes. Men det er også et poeng av det skal være attraktivt nasjonalt og internasjonalt, så det blir nok en blanding av lokal kompetanse og kompetanse henta inn fra andre steder, tror han.

–  Opprettelsen vil komme lokalsamfunnet til gode, og vil skape aktivitet. Senteret skal fungere nasjonalt som en koordinator og et forskningssenter, er vår forventning, sier han.

Kan styre selv

Solvik-Olsen understreket at senteret kan styre selv hva salgs rolle de får.

Det er også Ann-Helen og teamet hun lager, som skal utvikle senteret. De kan velge om de blir en aktør i kulissene, som primært samler kunnskap, eller en tydelig og markert aktør i samfunnsdebatten. De styrer sjøl. Det viktigste for oss, er at Norge skal være en pådriver både på oljevern og marin forsøpling. Behovet for å redusere marin forsøpling, og finne gode løsninger, er sterkt.

Ministeren mener temaområdene for senteret er ganske tydelig definert, men at mye av det konkrete innholdet som nevnt vil fastsettes av Ernstsen og resten av de som blir ansatt ved senteret.

Ikke kun statlige midler

Da regjeringa i fjor varsla at de ville legge senteret til Fiskebøl og Vågan, la de samtidig 17 millioner på bordet. Solvik-Olsen kan ikke love noen ferske midler med det første, før senteret er kommet i gang. Regjeringa håper at de også vil skaffe seg ekstern finansiering.

Vi håper de klarer å aktivisere privat kapital også, om de kun får penger fra statsbudsjettet, vil de ikke ha lyktes å få den rollen vi ønsker. Det er likevel naturlig at det nå i begynnelsen og årene framover primært vil være finansiert av statsbdusjettet. Det ligger flere millioner kroner til oppstart i budsjettet, påpeker han.