Det er ikke første gang Dag Sørås opptrer i Sortland - og erfaringene hans fra byen, er noe delte.

– Jeg tror en av de første gangene jeg skulle ha show alene, var i Sortland, da kom det sånn 6-7 stykker. Det var vel i 2007-2008. Det var en lidelse. Da satt man nesten og venta på avlysning, så dukka det opp noen til slutt. Sist gang jeg var der, spilte jeg i et lokale i en nedlagt bensinstasjon, det var i det minste et kreativt sted å ha det, sier Sørås - om utestedet Petroleum.

Denne gangen er det selveste Møysalen i Kulturfabrikken han skal opptre i. Og erfaringa fra første showet til tross, Sørås er ikke i tvil:

– Jeg gleder meg som faen! Det blir helt strålende, sier han.

Det er solgt rundt 300 billetter til showet foreløpig, så det ser ut til at Sørås slipper å gjenoppleve erfaringa fra første gang han gjesta den blå byen.

– Det beste jeg har gjort

Årets show er det fjerde i rekka, og Sørås selv mener det nok er det beste han har laget.

– Nå har jeg hatt noen helger med turné, så jeg føler meg ganske sikker på at de kommer til å flire. Det er vanskelig å si hvilke forventninger publikum har, men jeg tror dette er det beste jeg har gjort, sier han.

Det hadde premiere i januar i år, og er fremdeles ganske ferskt - faktisk er det fremdeles under utvikling, ifølge komikeren.

– Jeg gjør stort sett det samme fra sted til sted. Men jeg føler fortsatt det er under utvikling, noen av vitsene blir lengre for hver gang, for eksempel, sier han, og legger lattermildt til at forestillingen dermed kan vare i mellom 75 og 105 minutter.

Om emokratiet

Forestillingens navn, «Emokrati», har en samfunnskritisk brodd:

– Emokrati handler jo mye om et samfunn hvor følelsene har blitt viktigere enn fakta. Så bruker jeg også meg selv, et følelsesmenneske som prøver å være rasjonell samtidig. Det er det litt overhengende temet. Så kjefter jeg litt både på meg selv og andre, oppsummerer Sørås.

Han er innom noe av den samme tematikken i podkasten «Dialogisk», som han har sammen med Gunnar Tjomlid, men det er helt annerledes å snakke om ting i humorform, ifølge Sørås.

– Jeg erkjenner at jeg har blitt mer usikker på mange av mine standpunkter, men i standupshow må du være bastant.

Humoristen fra Narvik er kjent for å kunne hisse seg opp over ganske mye i sine sceneshow. Denne gangen er det blant annet ungdommen som får gjennomgå:

– Jeg har en kritikk av dagens ungdom i dette showet. Jeg drev og lette etter eksempel på at dagens ungdom irriterer meg. Så fant jeg et Aftenposten-innlegg skrevet av en 16-åring som viste alt jeg irriterte meg over, helt i sluttfasen av arbeidet, som jeg kunne bruke. Showet kom kanskje på plass to dager før det skulle vært klart, sier han. Han erkjenner at den voksende irritasjonen over ungdommen er et tegn på at han selv har nådd en voksen alder, Sørås fylte 40 i januar. Men mye av irritasjonen handler om at han syns dagens ungdom er for konservative og «snille», ifølge ham selv.

Flere eldre i Nord-Norge

Ifølge Sørås, er det ikke slik at han gjør vitsene grovere med en gang han skal opptre nord for polarsirkelen.

– Nei, de blir ikke grovere, jeg forventer jo at folk veit hva slags show de kommer til uansett hvor jeg er i landet. Nord-Norge skiller seg ut i at om det kommer litt eldre folk på mitt show, så skjer det bare der. Det taler jo til landsdelens fordel, mener Sørås. Tidligere var det stort sett gutter i alderen 18-24 som kom på showene hans, men noe har skjedd, ifølge komikeren.

– Nå er det for det første bedre kjønnsbalanse, og flere voksne folk. Jeg begynner å bli eldre selv, jeg vet ikke hvor mye jeg har til felles med en 18-åring lenger, sier Sørås, som sier han vil ha «alt mellom himmel og jord» av folk på showet sitt.

– Hvordan skiller dette showet seg fra de tidligere?

– Du kjenner igjen at det er meg, på én måte finner man en formel man syns funker. Men jeg prater om noen temaer jeg aldri har prata om før, og nå gleder jeg meg til å opptre hver kveld, så det er et godt tegn, sier han.