Det var etter et formannskapsmøte i Øksnes i slutten av januar at politiker Ellen B. Pedersen tok et oppgjør med det hun mener er urimelig behandling av ordfører og en møtekultur som går ut over rekrutteringa til politikken.

Det ble nemlig høy temperatur i møtet da eiendomsskatten skulle debatteres. I møtet ble det blant annet reagert på at ordfører hadde bedt om råd fra eksterne om hvordan hun skulle forholde seg til saken.

Vil komme med motsvar

I ettertid har det kommet inn et skriftlig brev til ordfører, signert formannskapsmedlemmene Jørn Martinussen, Ken Ivan Reinholdtsen, John Danielsen og Jonny R. Johansen.

De reagerer på påstander om dårlig oppførsel, både i media, sosiale medier og fra talerstolen i kommunestyremøtet 5. februar. Martinussen, Reinholdtsen, Danielsen og Johansen ber derfor om at saken løftes frem i neste ekstraordinære formannskapsmøte, slik at de som føler seg uthengt kan komme med motsvar.

– Vi vil til slutt anmerke at vi er sterke forkjempere for demokratiet slik at den enkelte representant skal kunne få ytre seg i politiske organ uansett om vi, ordfører, eller andre har interesse av saken. En møteleder har også her en viktig rolle når det gjelder å behandle alle likt.

– Har uttalt meg på generell basis

I et brev datert 16. februar, svarer Karianne Bråthen på kritikken.

– Når det gjelder punkt 1, at ordfører ber om råd, forbeholder ordfører seg retten til å gjøre dette også i fremtiden. Ordfører har ansvar for møteledelsen og må sikre seg at saker blir håndtert rett.

Hun tilbakeviser påstandene om at ordfører har framsatt påstander om upassende oppførsel i media.

– Det ordfører kommenterte i media var på generell basis, at trykket av og til oppleves krevende. Og at dersom andre har vegret seg for å gå inn i politikken med bakgrunn i hvordan de opplever behandling av møteleder, så synes ordfører dette er beklagelig, skriver Bråthen i svarbrevet. Hun tilbakeviser også å ha uttalt seg i denne saken i sosiale medier.

Skal behandles i neste uke

I brevet fra de fire formannskapsrepresentantene, kommer det frem at de reagerer på at ordfører ikke klubbet ned Geir Rognan, da han fra talerstolen i kommunestyremøtet 5. februar roste Ellen B. Pedersen for at hun hadde tatt til orde for bedre møtekultur.

– Påstander om upassende oppførsel ble også lagt frem av representant Geir Rognan [...]. Her fremsetter Rognan påstander/beskyldninger knyttet til navngitte personer uten å bli stoppet av ordfører - dette selv om han ikke var til stede i møtet 23. januar, heter det i brevet fra Martinussen, Reinholdtsen, Danielsen og Johansen.

Til det svarer Bråthen:

– Ordfører opplevde ikke hans innlegg som støtende for noen, og anså derfor ikke at det var behov for å klubbe representanten ned. Ordfører vil minne om at varaordfører er en del av dirigentbordet og bistår ordfører med møteledelsen, og kunne der og da tatt til orde for nedklubbing, om han mente det var rett. I stedet står han som en av underskriverne av dette brevet, skriver Bråthen.

Dette skal behandles som referatsak i formannskapsmøtet 26. februar.