Da arrangerer nemlig Hurtigrutemuseet foredrag. Båthåndverker og restaureringsekspert Morten Hjelløy skal fortelle om restaureringsarbeidet av seksjonen, som inneholder skipets musikk og røykesalong, han og kollega Per Stegarud har lagt ned de siste seks årene.

– Det blir et visuelt foredrag med mye bilder, forteller Hjelløy, og forteller at interiøret i Finnmarken nå blir montert for fjerde gang.

I foredraget vil Hjelløy ellers berette om skipets spennende og mangefasetterte historie. Blant annet vil han snakke om den gangen da seksjonen ble funnet i Nederland og fraktet oppover til Stokmarknes for 15 år siden. Det blir også en omvisning, slik at de besøkende får mulighet til å ta restaureringsarbeidet nærmere i øyesyn.

Krevende arbeid

Håndverkeren forteller at det krever stor nøyaktighet å få det eksakt de ulike delene i seksjonen sånn som det en gang var.

– Interiøret skal være eksakt likt og det er mye detaljarbeid med utgangspunkt i gamle bilder. Ben-Tommy Eriksen har gjort en kjempejobb med å skanne bilder digitalt. Det er viktig å gjøre godt arbeid, for dette er også et enormt viktig maritimt dokument for ettertiden, sier Hjelløy og legger til at han og Stegarud er på Stokmarknes noen uker av gangen for å arbeide før de reiser sørover igjen.

Salong: Her, i en av båtens nyrestaurerte salonger, sitter Morten Hjelløy, Per Stegarud, i tillegg til direktør Lina Vibe og May-Brit Grytvik fra Hurtigrutemuseet.

Blir oppfølging

Stegarud kommer ikke til å være til stede på foredraget onsdag, men returnerer til Stokmarknes senere, for å holde sitt eget foredrag om treskjæringsarbeidet og metodene han har brukt i forbindelse med restaureringen.

– Det blir en slags hale til det første foredraget, sier daglig leder for Hurtigrutemuseet, Lina Vibe.

Hun håper at folk på både Stokmarknes og andre stender kjenner sin besøkelsestid og kommer for få med seg Hjelløys foredrag den 28. februar.

– Dette er for alle som er interessert i muntlig formidling og ønsker mer kunnskap, men også for dem som har eierskap til museet, sier Vibe.

Ifølge Vibe er foredrag noe som generelt har vært godt besøkt på de ulike museene i Vesterålen de siste årene.

– Lokale foredrag har generelt hatt høye besøk på de lokale museene, så det er tydeligvis noe mange ønsker, understreker Vibe.