Båten eies av Høyning kystfiske AS, der Mathias eier 52 prosent av aksjene. A. H. Holding AS og Andenes kystfiske AS eier 24 prosent hver.

Sjarken hentet han i Nordfjordeid i Sogn og fjordane. Den ble bygget i 1985, ombygd i 2016, og er 36 fot (19,98 meter) lang. Båtens navn er det historisk klang over.

– Bestefar Agnar Mikalsen kalte sine båter for «Nordflu». Derfor valgte jeg det navnet på båten, sier Mathias, som fredag kveld leverte 1.250 kilo torsk ved Andenes fiskemottak på Andenes.

– Det er jeg fornøyd med. Jeg var ute i går også, men da ble jeg litt plaget, sier han.

Styrmann

Selv om han nå er i gang som sjarkfisker, er det ikke det som er jobben.

– Jeg er styrmann om bord i snurrevad- og notbåten «Leander» fra Myre, sier han.

Den er det litt andre dimensjoner over. Båten er 34,99 meter lang og har en torskekvote på 994 tonn. Tar man med sei, hyse og sild har båten en total kvote på 4.582 tonn fisk.

Foreløpig skal Mathias gjøre sitt til «Leander» får opp kvotene sine.

– Målet er å holde på for meg selv. Når jeg er på jobb, gleder jeg meg til å komme hjem og om bord i sjarken. Men jeg må ha mer kvoter for å kunne ha et levebrød av båten, sier han.

– Fornøyd

Han er fornøyd med nyanskaffelsen.

– Det er ennå en del innkjøring, men det går bedre og bedre, så jeg er veldig fornøyd med båten. Og fiskerne på Andenes er hjelpsomme og flinke til veilede, sier han.