For åttende gang arrangeres langløpet fra Haukeliseter i Telemark til Maurset i Hordaland. De rundt 100 kilometerne over Hardangervidda er en ekspedisjon i Amundsen-ånd. Polfareren brukte nemlig dette strekket som øvingsarena mot slutten av 1800-tallet før han noen år senere la ut på sine verdensberømte turer.

MERSMAK: – Dette handler først og fremst om å fullføre. Følelsen av å få en kald cola i hånda etter målgang var ubeskrivelig deilig, forteller Anders Jørgensen (40) om fjorårets tur.

– Sykt tungt

Blant de nesten 200 deltakerne som la ut på styrkeprøven tidlig torsdag formiddag var altså en 40-åring fra Melbu på laget The Arctic Triple. For mange handler det å se om de klarer å gjennomføre. Anders Jørgensen dro til løpet for å forbedre fjorårets tid.

– Makstiden er satt til 72 timer, og i fjor gikk vi med mål om at klare oss med halvparten, altså 36 timer, fortalte han før løpet.

Du kan følge løpet direkte her.

Jørgensen gikk i fjor tomannslag sammen med kompis Kristian Nashoug fra Svolvær. Da de oppdaget at legenden og konkurransemannen Olav Tufte stilte til start, førte det til at duoen startet litt i hardeste laget for å henge på roeren. Men de nådde likevel målet sitt da de ble klokket inn på 34 timer og 32 minutter etter å ha slitt seg gjennom 100 kilometer med 40 kilos pulk etter seg.

– Det var rett og slett sykt tungt. Om du skulle ha en oppfatning av at Hardangervidda er flat, så tror du om igjen etter en slik tur. Det er mange hundre høydemeter som tilbakelegges. For de fleste tar det noen år før de får lyst til å prøve seg igjen, men vi lot oss altså friste til gjentakelse allerede nå, forteller mannen som har flere tøffe turer på merittlisten, blant annet Lofoten Skimo som går fra Fiskebøl til Svolvær.

Under tretti timer?

Konkurransen har både individuell start, samt lag på to og tre. Denne gangen har Jørgensen og Nashoug med seg en tredjemann, Jim Bakerød.

– Jeg har faktisk aldri møtt ham, men så lenge han er en god kompis av Kristian, er han nok en likandes kar, sa Anders før løpet.

Om målsetninga før løpet, sa Jørgensen følgende:

– Vi håper å komme oss under tretti timer. Selv om det både har fordeler og ulemper, så vet vi nå hva vi går til. I tillegg har vi gjort en del forbedringer når det gjelder oppakning og telt som forhåpentligvis gjør oss mer effektive på sjekkpunktene. Vi har to par ski med oss. Et med langfeller til det mest krevende terrenget og et par smøreski til der det er litt lettere kupert, sier han.

Historisk sus

Den turen over vidda i 1896 som er inspirasjonen for hele langløpet kunne fort blitt Amundsens bane da væromslag førte til at han ikke nådde sitt opprinnelige mål. Nettstedet UT.no har publisert utdrag fra Amundsens bok «Mitt liv som polarforsker». Der skriver mannen som i 1911 var verdens første på Sydpolen at treningsturen på Hardangervidda faktisk skulle vise seg å bli hardere enn polferden.

– Hvor viktig er dette aspektet for deg?

– Det spiller en stor rolle. Turen over Hardangervidda holdt på å ta knekken på ham. På en måte føler man seg som en liten del av historien der man går, det gir det hele en ekstra dimensjon, sier Jørgensen.

– Hva slags følelse har du i magen før start?

– Jeg gleder meg virkelig. Det beste blir når alt det organisatoriske er tilbakelagt og vi står klare på startstreken. Det er meldt 15 minus og klarvær, så det ser ut til at vi er veldig heldige