Mange observerte i går et merkelig lys på himmelen, som beveget seg sørfra og nordover over Vesterålen.

Lyset beveget seg i en rett linje og skal ha vært observert så langt sør som Lofoten og så langt nord som Kirkenes - før objektet til slutt gikk i oppløsning. Allerede rett etter at objektet var observert, lanserte flere teorien om at det var andretrinnet fra satellittoppskytinga gjennomført i Vandenberg, California av SpaceX torsdag.

– Det er ganske stort

Det har kommet flere teorier, men fredag er det så godt som fastslått at det var andretrinnet fra raketten man kunne se over Vesterålen torsdag.

– Det er ganske stort. Du skyter opp i California, den går rundt halve jordkloden, og så ser du fortsatt raketten fra jorda, her hos oss. Det skjer ikke ofte. Men man skal ikke se bort i fra at man ser litt flere raketter, satellitter og så videre framover, sier fysiker Alexander Biebricher ved Andøya Space Center.

Han utelukker heller ikke at folk nordpå vil kunne se andretrinnsraketter fra flere Space X-raketter.

– Jeg var klar over at Space X skulle skyte opp rakett i går. Når du skal skyte inn i en bane som har sollys nesten hele tida, er det logisk å skyte den veien de gjorde. Om det er klar himmel her da, ser vi andretrinnet. Du skal ikke se bort fra at vi vil se det ved oppskytninger derfra senere. De har flere oppskytningssteder, men når de skyter fra Vanderberg, som de gjorde i går, inn i solsynkron bane, så kan vi se det. Det er masse variabler.

Raketten som fordampet

Når satellitten skytes opp, vil satellittdelen etter hvert separere seg fra raketten som skjøt den opp. Dette Space X-prosjektet handlet om gjenbruk av raketter, så hovedraketten har dermed returnert til jorda og landa igjen som planlagt. Det man kunne se i går, var en tredje del, som også løsner ved separasjon mellom rakett og satellitt, under det andre trinnet av oppskytingen. Delen gikk i oppløsning etter kort tid i atmosfæren, oppløsningen kunne sees nordvest på himmelen for folk i Vesterålen.

– Man kan forestille seg dette som et slags stjerneskudd. Når du har stjerneskudd er det egentlig steiner som kommer inn i atmosfæren, opplever friksjon fra luften, og blir så varme at det blir gass ut av det. Man må forestille seg at stein blir til gass. Da kan også metall bli til gass, når det kommer inn i jordas atmosfære. Det har rett og slett fordampa. Men noe av det vi jobber med, er jo å finne ut av hva som skjer med slike partikler etterpå. De vil nok bli en del av jordas atmosfære, og nesten forsvinne inn i intet. Det skjer så ofte med stjerneskudd at det er snakk om nesten hundre tonn, som atmosfæren absorberer hver dag, og sammenligna med det, er dette lite, sier Biebricher.

Kan bli vanligere med Andøya-base

Romsenteret i Andøy har lenge forsøkt å få gjennomslag for planer om å bygge en satellittoppskytingsbase på øya, og nå virker politikerne å være på glid. Prosjektet krever ganske omfattende nybygging på øya, men kan gjøre Andøya til en svært attraktiv oppskytingsplatform for kommersielle satellitter.

– Hvis dere får på plass satellittoppskytingsbasen dere ønsker, vil det da bli vanligere for folk her å se slike andretrinnsraketter?

– Ja, det kan du trygt anta, at det da blir et vanligere skue. Det er litt som med nordlyset: når du bor i nord, er det noe du har sett, og kan bli vant til – du lar deg ikke alltid fortrylle av det lenger. Hvis planene vi har her, slår til, kan du anta at mange vil bli nesten vant til slike syn. Forskeren og det lille barnet i meg håper at man kan se slike ting i en lang stund framover og la seg fortrylle. Det er stort, det er en teknologi som ikke er enkel – og det er fantastisk at vi får det til. Det blir skikkelig kult å ha det her, sier han.

Biebricher håper folk blir forundret, men ikke forskrekket, når de får slike syn.

– Folk blir paffe og usikre, men jeg håper de fleste sitter igjen med en tanke om at det er ganske kult at mennesker kan sånt, at vi har den teknologien, og bruker den. Så lenge man sitter igjen med følelsen av at det var noe flott og stort, er det fint.