Meslinger er den vanligste dødsårsaken av barnesykdommene som kan forebygges med vaksinasjon og det er i tillegg en av de mest smittsomme sykdommene vi kjenner til.

Det har blitt en sjelden sykdom i Norge etter at barnevaksinasjonsprogrammet ble innført, først med meslingvaksinen i 1969 og så med MMR-vaksinen i 1983. Likevel er meslinger på verdensbasis fortsatt et stort helseproblem.

I underkant av 200 000 barn i verden dør årlig av viruset. Heldigvis er dødeligheten veldig lav i industrielle land og spesielt i Norge, men de som får viruset kan få alvorlige komplikasjoner etter sykdom, som for eksempel hjernebetennelse som i verste fall kan være dødelig.

Selv om vi har en av verdens høyeste vaksinasjonsgrader her i Norge og utrettelige mengder kunnskap om temaet, finnes det i 2018 fortsatt personer som av ulike årsaker ikke ønsker å vaksinere seg selv eller barna sine.

WHO har delt disse vaksinemotstanderne inn i tre ulike grupper. Det er de som tror det er en sammenheng mellom vaksine og autisme, de som mener det er sunnere for barn å få meslinger enn å vaksinere seg og det er de likegyldige som ikke har måttet forholde seg til smitteproblemer. Dette er også noen av hovedargumentene mot vaksinen.

Ingen av disse påstandene har noe riktig ved seg, men det viser at skepsis og gamle myter enda henger igjen.

Alle påstandene er tilbakevist en rekke ganger – og vel så det. I tillegg utgjør det en stor risiko for barn under 15 måneder som enda ikke er vaksinert og for andre som av ulike årsaker ikke kan vaksinere seg.

På grunn av disse gruppene vil det alltid være virkning at majoriteten er vaksinert. Ikke bare fordi vi skal beskytte oss selv, men også de som ikke har et annet alternativ. Som en av de mest smittsomme sykdommene utsetter det utvilsomt andre som ikke har muligheten til å ta vaksinen for stor risiko.

Påstanden om at vaksinen har sammenheng med autisme, stammer fra en studie utført av Andrew Wakefield. Studien ble i ettertid tilbakevist og trukket, da det ikke kunne påvises noen sammenheng mellom MMR-vaksinen og autisme.

I tillegg var det vaksinemotstandere som hadde finansiert undersøkelsen og Wakefield ble til slutt fradømt retten til å praktisere som lege. Likevel er dette noe som henger igjen hos dem som er skeptisk.

De andre påstandene er fra dem som mener at meslinger ikke er farlig, at immunforsvaret kommer godt ut av det og at barn bare har godt av en ordentlig «sykdomskule». I

Skuespiller Sølje Bergman er en av di. Hun mener vi vet mindre om hva kjemikaliene gjør med kroppen enn hva en naturlig sykdom gjør.

Akkurat det er jo forså vidt ikke helt sant.

Meslinger er en potensielt dødelig infeksjon. Vaksinen forhindrer at man får denne potensielt dødelige infeksjonen. Vaksiner er ikke skadelige, men livsviktige.

Vaksiner handler ikke om tro og følelser, men om liv og død.

Ved å nekte vaksinering, setter man ikke bare sitt eget, men også andre barn i fare. Få barn dør av barnesykdommer i Norge i dag, men det er ikke fordi sykdommene på mirakuløst vis forsvinner – det er fordi barn vaksineres mot disse.

I tillegg er det de som mener at det uansett ikke er noen fare for å bli smittet av meslinger i Norge. Årsaken til det, er fordi at andre vaksinerer seg selv og sine egne barn. Vaksinemotstandere er gratispassasjerer i dette arbeidet og det er ikke greit.

Heldigvis har vi høy vaksinasjonsdekning i Norge. Dersom noen reiser til utlandet og blir smittet, er det liten fare for spredning hos de aller fleste. Problemet oppstår i det for mange velger å ikke vaksinere barnene sine, eller andre som ikke kan ta vaksinen blir smittet.

Helt siden vaksinen ble innført i Norge har kampen mot sykdommen pågått. Resultatene har vært få tilfeller av smitte og et godt system som sørger for lav dødelighet. Det er noe mange andre ikke kan ta som en selvfølge.

Vaksinemotstand er i så måte en hån mot de resultatene man lenge har kjempet for. Likevel er vi avhengige av å vite om hva denne baserer seg på, slik at informasjonen som gis ut er god nok og treffer den skepsisen som flere nå kjenner på.

På svært kort tid kan vi ødelegge det vi har jobbet for og bygget opp i mange år. For at sykdommen ikke skal blusse opp igjen, er vi avhengige av at så mange som mulig velger å vaksinere seg.

Som flere skeptikere sier, er det nok en grunn til at vi har en rekke sykdommer. På en annen side er det noen som rett ut bare er livsfarlig. Meslinger er en av disse.

Vaksiner handler nemlig ikke om tro og følelser, men om liv og død.