Nabokrangelen mellom Ann Elise Ditlefsen og Ramona Lind har pågått i flere år, etter at Ditlefsen-familien i 2014 henvendte seg til kommunen og mente at verandaen Lind oppførte i 2003, egentlig var søknadspliktig, og dermed ulovlig bygd. Ditlefsen mente også at verandaen er i strid med eiendomsgrensene.

I etterkant har saken antatt langt større proporsjoner. Naboen, Ann Ditlefsen, mener verandaen må rives, ettersom den er i strid med lover og regler. Fra 2015 ble det lov å bygge veranda på huset uten å søke. Men da var striden om verandaen alt begynt.

– Gjorde en feil

De to var uenige om hvor eiendomsgrensa går, og hvorvidt verandaen stikker over grensa eller ikke. Jordskifteretten kom i fjor fram til at Ditlefsen hadde rett om hvor grensa gikk.

– Grensa vi forholdt oss til, stemte med informasjonen vi hadde fra de gamle eierne, og en grensepinne som står på tomta. Jordskifteretten kom til at de hadde rett om hvor grensa gikk. Da er det i hvert fall avklart. Det er vi som har gjort en feil. Vi bygde veranda uten å søke i 2003. Det var et arkitektfirma som hjalp oss med byggingen, så vi regna med at de hadde søkt, sier Lind til VOL.

Rett nedenfor parets etterhvert så omstridte veranda, går en grøft hvor det renner vann om sommeren. Midt uti den grøfta, går grensa mellom de to eiendommene.

Etter lovverket skal bygg ikke stå nærmere enn fire meter fra grensa til nabotomta, med mindre man har søkt dispensasjon, eller naboen godkjenner det. Ingen av delene har skjedd i dette tilfellet.

– Om vi skulle fulgt den regelen, måtte hele huset vårt rives, sier Vidar Lind. Selve husveggen er også mindre enn fire meter fra grensegrøfta, men huset ble bygget før den regelen trådte i kraft.

Bitter nabostrid

Partene har vært uenige om flere grunnleggende ting underveis, og det hele har utvikla seg til en noe bitter nabostrid. Lind-paret mener det handler om prinsipper for naboens del.

– Det er blitt en prinsippsak. Vi har inntrykk av at naboene mener vi tar oss til rette, det har aldri vært vår intensjon. Vi har ikke med vond vilje bygget verandaen for nærme, vi trodde vi hadde vårt på rene. Må vi rive verandaen, vil vi uansett bygge den opp på nytt, innenfor lovens rammer, så dette blir i grunn bare å koste oss en del penger, sier Ramona Lind.

Dersom de senker verandaen, slik at det blir en terasse i stedet, blir den lovlig - selv om den fremdeles er mindre enn fire meter unna grensa. Terasser med høyde på mindre enn 0,5 meter over bakken, kan nemlig etter det nye lovverket bygges uten å søke, og uten at det kreves dispensasjon.

Ifølge Ramona og Vidar Lind har de forsøkt å komme fram til en løsning med naboen, for eksempel ved å tilby seg å kjøpe eller bytte jord, eller ved å kutte av deler av verandaen, slik at den blir smalere. Dette har ikke naboen ønsket å gå med på, sier de. VOL har ikke fått bekreftet dette av familien Ditlefsen.

De to er nå ganske lei av hele saken.

– Det er bare en veranda. Det finnes viktigere ting å bruke energi på, sier Ramona.

Familien Ditlefsen har ikke vært tilgjengelig for kommentar. Deres datter Mona sier de ikke ønsker å uttale seg utover det som står i sakspapirene.

Ubebodd tomt

Verandaen ble altså bygget i 2003, men først påklaget i 2014.

«Våren 2013 ble våningshuset på eiendommen [...] utsatt for et nytt innbrudd og omfattende hærverk. Skadene var så store at jeg besluttet at våningshuset måtte rives. Under arbeidene med å tømme våningshuset og klargjøre det for maskinell riving ble jeg oppmerksom på at eieren av naboeiendommen har oppført en veranda helt til/over grensen mellom våre eiendommer,» står det i det første brevet til kommunen, sendt fra Ann Elise Ditlefsen i juni 2014. Hun har senere vunnet fram i alle klagerunder.

Lind påklagde det siste avslaget på tillatelse for verandaen, og nå er saken sendt til Fylkesmannen for endelig avgjørelse. Det etter flere runder i kommunen, hvor sakskomplekset består av mer enn 70 dokumenter.

Ditlefsen bor ikke selv på tomta. Der står det et gammelt gårdshus, og ellers består tomta kun av åker. Lind-paret mener det dermed ikke kan sies at verandaen de har bygget, er til sjenanse for noen. I tillegg er verandaen noe av det som gjør boligen deres attraktiv, mener de.

Det kan man ikke ta hensyn til, er kommunens syn.

– Dette er en vanskelig og skjønnsmessig sak, med gode argumenter både for og imot, og med motstridende nabointeresser. Det er ingen enkel sak, og derfor ble vedtak om avslag fattet under tvil. Ved behandling av dispensasjoner har ikke kommunen anledning til å vektlegge personlige hensyn, og uansett vil avstandsreglene i plan- og bygningslovens paragraf 29-4 bli tillagt stor vekt, sier saksbehandler Martine Jensen Strømsnes.

Nabotomta: en gammel driftsbygning er alt som står igjen på Ditlefsens tomt. Familien bor et annet sted i kommunen. Foto: Jenny Dahl Bakken

Til hinder for tilskudd

Det kommer fram av sakspapirene at slik Ditlefsen opplever det, har naboen ikke forholdt seg til lover og regler når de har bygget sin veranda. Verandaen strekker seg delvis over grensegrøfta enkelte steder, og forhindrer rensing av kanalen i grøfta og vedlikehold av gresset rundt, mener de. Dette bestrider Lind.

Her er noen av de andre synene til Ditlefsen, som kommer fram i et referat fra et møte hun hadde med kommunen i januar:

«– Grensepinnen som hjemmelshaver viser til, er av nyere dato og dukket opp i 2016. Den rettsvillfarelse som hjemmelshaver viser til i klagen, med bakgrunn i grensepinnen, kan derfor ikke påberopes.

– Verandaen står svært nært (og i dag delvis over) kanalen til nabo. For å kunne søke tilskudd fra landbruksmyndighet, er det krav om en bestemt fri bredde på kanalen. Verandaen er til hinder for dette.» Ditlefsen mener altså at det ikke stemmer at verandaen ikke er til hinder for noen.

«– Området er ikke gjengrodd, slik det vises til i klagen.»

Hvorfor de ikke har påklaget verandaen tidligere, ettersom den har stått der siden 2003, framkommer ikke. Da bodde Ditlefsens far på tomta som grenser til Linds tomt.

– Vi var gode venner med ham, han kom ofte innom, og vi satt og drakk kaffe på verandaen. Vi hørte aldri noe om at den gikk over grensa til hans tomt, sier Lind.

Ramona Lind på den omstridte verandaen. Foran kanten på den, ser du grensegrøfta. Foto: Jenny Dahl Bakken

For Lind-paret har dette først og fremst blitt en påminnelse om hvor mye byråkrati det kan ligge i bare det å skulle bygge en veranda. Og at det er lurt å sikre at man har alt på det rene før man setter i gang.

– Da vi skulle bygge et lite garasjetilbygg, var det i tett samarbeid med kommunens planavdeling. Vi ønsker ikke en slik runde til, sier hun.