Saken skal behandles i alle kommunestyrer i Vesterålen. Neste uke skal den opp i Hadsel kommunestyre.

En kartlegging gjort i 2014, samt to tilsyn (Fylkesmannen og studentoppgave) i to av Vesterålskommunene, viser at kommunene i Vesterålen ikke ivaretar sitt ansvar som tilsynsmyndighet innen miljørettet helsevern fullt ut.

Vesterålen regionråds arbeidsutvalg har derfor foreslått å etablere en interkommunal løsning med rådgiver som kan bistå kommuneoverlegene i arbeidet med miljørettet helsevern. Regionrådet har derfor utarbeidet likelydende saksfremstilling og forslag til vedtak som nå legges frem til politisk behandling i samtlige Vesterålskommuner.

– Omfattende

I rådmannens innstilling foran kommunestyret i Hadsel, kommer det frem at administrasjonen anbefaler en slik ansettelse, med et budsjett på 850.000 kroner fordelt på Lødingen, Hadsel, Sortland, Bø, Øksnes og Andøy.

Organiseringen av stillingen er anbefalt å bli slik at vertskommune etter Kommunelovens paragraf 28-1 b - administrativt vertskommunesamarbeid blir en organisering lik legevakten og barnevernet.

Vertskommunen får arbeidsgiveransvaret, men ikke fagansvaret da dette ivaretas av den enkelte kommuneoverlege.

Stillingen opprettes i sekretariatet. Stillingen kan fortsatt plasseres i et egnet fagmiljø i en av kommunene. Som eksempel er utviklingsveileder for ungdomsskolene i Vesterålen ansatt i regionrådet/ RKK, men har hatt kontorsted i Hadsel. Ved en slik modell må det etableres gode rutiner for faglig oppfølging og samhandling med kommuneoverlegeforumet, hvor oppgaver prioriteres. Sekretariatet involveres ved behov.