Det er nemlig det de aller fleste svensker tenker på når de skal si hva som er deres nasjonalrett.

Og ikke bare svensker, rundt om i hele verden er «köttbullar» det første som renner i hu hos folk når de hører ordet «svensk mat».

En av dem som har bidratt mest til standingen som de små, rullede kjøttkakene har i bevisstheten til folk er Ikea-gründer Ingvar Kamprad.

Hver dag serverer et av de over 400 Ikea-varehusene tonnevis av delikatessen fra restaurantene rundt om på kloden.

For noen uker siden døde Ingvar Kamprad, så ukas matspalte er til ære for ham – og den svenske kjøttbollen.

Svenska köttbullar

400 g oksekarbonadedeig

200 g karbonadedeig av svin

1,5 dl strøkavring

2,5 dl helmelk

1/2 dl kjøttkraft

1 egg

1 eggeplomme

Salt, hvitpepper, allehånde

  • Bland sammen egg, strøkavring, kraft, melk og krydder. Krafta skal ikke være for kraftig, og om du får tak i kalvekraft er den ekstra godt egnet. La alt sammen hvile i et kvarter til væsken er sugd opp.

  • Bland inn kjøttet og rør rundt til du får en luftig farse. Det er viktig at den ikke blir for kompakt, kjøttbollene skal være løse uten å falle fra hverandre.

  • Fukt en skjærefjøl med rikelig med lunkent vann. Dypp en spiseskje i et vannglass og fukt håndflaten din. Bruk skjeen til å forme boller med to – tre centimeters diameter og legg dem på den våte fjøla.

  • Når du har laget alle kjøttbollene – det burde bli mellom 60 – 70 stykker så steker du dem i en varm steikepanne i rikelig med smør. Stek ikke for mange av gangen – og vent med å snu bollene til du har fin stekeskorpe. Legg til side.

  • Om smøret blir svidd så kan du skylle panna mellom hver runde kjøttboller.

Gräddsås

25 g smør

25 g hvetemel

7 dl kjøttkraft/buljong

1 dl fløte

Salt, pepper, muskat

Smelt smøret og rør inn melet.

  • Stek melblandingen til den er nøttebrun, da rører du inn kraft litt etter litt mens du visper godt. Kok sausen på svak varme til den har ønsket tjukkelse – da krydrer du den og har i fløte.

  • Legg over kjøttbollene i sausen og trekk i fem – seks minutter til de er varme. Server kjøttbollene med potetmos, sylteagurk, tyttebær og ønsket grønnsak – eksempelvis brekkbønner.

Smaklig måltid!