Bygget, som på folkemunne kalles «Blinken» har tidligere huset ungdomsklubben på Stokmarknes. I dag huser den kulturskolen, men den skal etter planen inn i Hurtigrutens Hus i løpet av året.

Kommunestyret bestilte i 2017 en sak på vurdering og oversikt av kommunale bygg. Etter dette har Teknisk etat sammen med Hadsel Eiendom KF hatt en gjennomgang av samtlige kommunale bygg, basert på tilstandsrapporten til Hadsel Eiendom KF.

Basert på denne rapporten anbefaler rådmannen nå at «Blinken» selges:

«Når det gjelder forvaltningsbygg mener rådmannen at Blinken vil være det nærmeste bygget å realisere når både ungdomsklubb og musikk- og kulturskole står ferdig. Ettersom all aktivitet flyttes fra Richards withsgate 13 GBnr 65/169 til Hurtigrutens Hus, ser man ikke lengre et behov for denne bygningsmassen lengre.», skriver rådmannen.

«Ikke bærekraftig»

Forholdet mellom lavere utgifter til eiendomsforvaltning og høyere antall kvadratmeter er ikke bærekraftig over tid, mener rådmannen. Dette har kommunestyret søkt å bedre gjennom økte investeringsrammer til både nyinvesteringer og oppgradering, samt en omorganisering av eiendomsforvaltningen.

Rådmannen skriver i sakspapirene at Hadsel Kommune har mer kvadratmeter bygningsmasse enn hva de er i stand til å forvalte og vedlikeholde på en god måte.

Rådmannen mener derfor det er hensiktsmessig å se på salg av flere bygg enn «Blinken».

«Avhending av «Blinken» vil være et første steg på veien for redusert kommunal bygningsmasse etter rådmannens vurdering. Forutsatt vedtak likt innstilling vil ny takst bli bestilt og bygget annonsert for salg.»

Vanskeligere

Andre bygg i kommunens eie synes vanskeligere å selge.

Rådmannen mener det statistisk ville vi kommet bedre ut om vi kommunen for eksempel seksjonerte og solgte ut deler av rådhuset til leie av NAV og tannklinikk, men eiendommen og inntektsforholdet ville egentlig vært det samme.

Innen skole er det først og fremst arealeffektiviseringer gjennom nyinvesteringer som rådmannen ser vil gi nytte. Potensialet er størst på Innlandet skole og barnehage, der man har 2500 kvadratmeter bygg til disposisjon.

«Her kunne en vurdering være å etablere et nytt oppvekstsenter, for eksempel i tilknytning til dagens alderssenter. Dette vil imidlertid ha en investeringskostnad omkring 30-40 millioner, og man ville ha fjernet bassenget. Samtidig ville netto arealeffekt vært en reduksjon omkring 2000 kvadratmeter. Dette er trolig det største enkeltgrepet arealmessig kommunen kan gjøre. Det må imidlertid utredes nærmere, både med hensyn til fremtidige kapitalog FDV-kostnader, før man kan gi en klar anbefaling om at dette er administrativt å anbefale.», skriver rådmannen.

Rådmannen nøyer seg med å anbefale et salg av «Blinken» i denne saken, da øvrige tiltak vil være av mer politisk art.