– En flyktning er flyktning inntil man kommer hit for å bo og leve sitt liv. Da handler det om integrering, sa Hermod Bakkevoll til de fremmøtte i Lions-huset på Andenes torsdag.

KAKE Det ble selvfølgelig servert kaka da navnebyttet til voksenopplæringen og flyktningtjenesten ble marker torsdag. Her er det Hafsa Hasan og Sozdar Saadoun som åpner kaka. Foto: Jørn Aune

Der ble det kulturinnslag, kake og en hilsning fra ordfører Jonni Solsvik.

– Flyktning betyr å være ute på reise mot sin vilje. Det har også vi vært for mange år siden. Ser vi inn i krystallkulen, kan også vi havne i den ulykksalige situasjonen en gang i fremtiden. Derfor er det viktig for oss å legge best mulig til rette for at dere skal trive og ønske å være her og komme raskest mulig ut i jobb, sa Solsvik.

15 nye i år

Bakkevoll sier at den nye tjenesten arbeider med opplæring og integrering av rundt 60 personer.

RAP Mohamad Hamam åpnet markeringen med rap. Foto: Jørn Aune

– VI har 45 personer inne i introduksjonsprogrammet. I tillegg har vi noen som tar grunnskolen. Totalt har vi rundt 60 personer som får opplæring, sier Bakkevoll.

Andøy skal bosette 15 nye flyktninger i år.

– Vi vet ikke hvem eller når de kommer. Den store utfordringen for oss er barnefamilier, siden vi ikke har barnehageplass å tilby utenom hovedopptak, sier Bakkevoll.

Færre ansatte

Han sier at Voksenopplæring og integrering har mellom 15 og 20 ansatte – der noen har deltidsstillinger.

GITAR Fares Al Shaltoh har lært seg å spille gitar etter at han kom til Andenes. Her fremfører han Halvdan Sivertsens «Sommmerfugl i vinterland». Foto: Jørn Aune

– Etter sommeren blir dette redusert. Færre flyktninger som kommer, gir behov for færre ansatte, sier Bakkevoll.