Kinoprogrammet for våren begynner å spikres - men ikke alt på programmet er offentliggjort ennå. Noen av nyhetene får du her.

Fram til april kommer det mange filmer på det store lerretet, også her i Vesterålen. Noen av dem har forskjellig premieredato i Sortland og på Stokmarknes, for eksempel «Norske Byggeklosser», som hadde premiere i Sortland onsdag, og i Stokmarknes på fredag.

13 Oscarnominasjoner

En av de første filmene som kommer på kino utover våren, er Guillermo del Toros «The Shape of Water», som alt har fått 13 Oscar-nominasjoner. Flere anmeldere mener det er hans beste siden «Pans labyrint» i 2006.

Filmen har premiere fredag i Hurtigrutens Hus på Stokmarknes. Den er foreløpig ikke satt opp på kino i Sortland, etter det VOL forstår.

Samme dag har også filmen «Winchester - House of Gods» premiere i Stokmarknes.

Viser Utøya-filmen

Både i Sortland og på Stokmarknes settes den omstridte Utøya-filmen til Erik Poppe opp. Den vises på premieredagen, niende mars, begge steder. Det er foreløpig satt opp tre visninger av filmen i Sortland.

I mars kommer også den nyeste Tomb Raider-filmen på kino i begge kommuner, det samme gjelder barnefilmene om «Brillebjørn på bondegården» og «Første Mann». Ellers er det litt forskjellig hvilke filmer som settes opp på henholdsvis Sortland og Stokmarknes. I Sortland kommer blant annet filmen om Maria Magdalena, barnefilmene «Operasjon Mørkemann (Detektivbyrå Nr. 2)» og «Sherlock Gnomes», samt skrekkfilmen «Strangers Stay at Night».

I Storkmarknes vil blant annet hevnactionfilmen «Revenge» settes opp. Begge kinoer vil vise vårens storfilm, «Ready Player One», regissert av Steven Spielberg og basert på den populære sci fi-boka med samme navn. Og publikum kan forvente flere storfilmer utover året:

– Filmer som «Mamma Mia 2» og så videre, kommer, når det er klart til booking. Samme med «Jurassic World»-filmen, som kommer i juni. Det er mange ting vi må vente på å få klarsignal på, før vi kan programmere inn, forklarer Sortlands kinosjef Rita Sundberg.

Flere sjanser til å se Fugelli

Kinotallene hittil i 2018 har vært gode.

– Vi har ei økning på 28 prosent sammenligna med samme tid i fjor. Flere filmer har gått veldig bra, den 12. mann har rusla og gått, også på nyåret. Vi har den trettende forestillinga nå på lørdag. Vi får se om det blir den siste, det er solgt bortimot 50 billetter av den hittil. Det blir mest sannsynlig siste forestillingen av den, sier Sundberg. Filmen er tatt av plakaten i Stokmarknes, men også der har den gått svært godt.

Det har gått fem forestillinger av den i år i Stokmarknes, med 879 solgte billetter, noe som har gjort det til filmen med høyest omsetning på kinoen hittil i år.

For dem som gjerne skulle fått med seg Per Fugelli-filmen, men enten ikke hadde mulighet eller ikke rakk å skaffe seg billett til de forestillingene som har vært, kommer det flere sjanser:

– Vi har hatt to nesten utsolgte forestillinger på Per Fugelli, så den filmen kommer opp igjen. Men vi har så fullt program, så den må nok vente en stund, til midten av mars. Vi har også satt opp ekstraforestilling av «50 Shades Freed», sier Sundberg.

Det har de også gjort i Stokmarknes, hvor siste forestilling er på onsdag. Filmen er sett av over 450 stykker på kinoen der, og er dermed den nest mest innbringende for kinoen hittil i år.