For mange er nok Røde Kors synonymt med hjelpekorps og redningsaksjoner vinterstid i fjellheimen. Slik er det ikke i Andøy.

– Vi har ikke hjelpekorps, men gjør mange andre ting. Og vi vil gjøre mer, sier Ruth.

Besøksvenner

Først og fremst har man i Andøy satset på hjelp til den eldre delen av befolkningen.

– Vi har 16 besøksvenner, som besøker eldre hjemme eller i institusjoner. Noen ganger drar man på kafé eller drar ut og handler. Vi kan også følge til lege, sier Kristiansen, som leder omsorgsgruppen i Andøy Røde Kors.

Problemet er at man ikke har kapasitet til å hjelpe alle som trenger en besøksvenn.

– Vi trenger i hvert fall 10 nye besøksvenner for å dekke behovet. Vi har samarbeid med hjemmetjenesten i kommunen som ringer oss når noen har behov for besøksvenn eller så er det pårørende rundt om i landet som ringer fordi de har noen som sitter alene her. Vi får vond samvittighet når vi må avslå å hjelpe, sier Kristiansen.

Én time

Besøksvennene kan ha én eller flere som de besøker 1 time per uke.

– Du trenger ikke være medlem i Røde Kors for å være besøksvenn, men du må ha kurs. Er du medlem, er du forsikret mens du er på oppdrag som besøksvenn, sier Restad, og understreker at besøksvennene har taushetsplikt.

Kurs

I april skal Andøy Røde Kors arrangere kurs for dem som ønsker å bli besøksvenner. Kurset er også første skritt for dem som har hund og vil bli besøksvenn.

– I mai får vi instruktør som vil ha kurs for dem som ønsker å bli besøksvenn med hund. Det betyr at man tar med seg hunden til dem man skal besøke, sier Ruth.

Flere tiltak

Andøy Røde Kors gjør også flere andre ting.

Annen hver onsdag er det vaffelkveld i omsorgsboligen på Andenes. Høst og vår arrangeres det hyggekvelder ved Dahletun på Dverberg og i omsorgsboligen på Andenes. Da er det sang og musikk, mat og kaker.

– Vi har også en handletralle, er vi handler for dem som bor i omsorgsboligen og ikke klarer det selv. Vi kan også handle for folk som bor hjemme. Mange tror at vi bare ar bruktbutikken, men vi gjør mye mer, sier Kristiansen.

Hver sommer arrangeres det busstur rundt Andøya for eldre – med middag, kaffe og kaker.

– Vi har også lyst til å starte med «Ferie for alle». Det er et ferietilbud til familier som sliter økonomisk, sier Kristiansen.

– God økonomi

Ruth sier at foreningen har god økonomi.

– Bruktbutikken går bra. Det gjør at vi kan bidra med penger til større katastrofer – som for eksempel Syria. Vi har i flere sendt fra30.000 til 50.000 kroner til et suppekjøkken i Arkhangelsk, som sørger for mat og julegaver til barna der. Og i fjor kjøpte vi inn isbrodder til alle i Andøy over 67 år. Det ble 1.200 isbrodder, som vi kjøpte lokalt. Nå har vi delt ut de fleste, sier Ruth.

Frivillige

Selv om Andøy Røde Kors har god økonomi, er det ikke lett å sette i gang nye tiltak.

– Vi trenger flere frivillige som vil gjøre en innsats. Du trenger ikke være medlem av Røde Kors, sier Kristiansen.

– Men de som blir medlem, får være med på kurs og kan få en god utdanning gjennom det. Men det viktigste er at vi finner flere som vil være med å arbeide lokalt, sier Ruth.