I februar ble det stilt spørsmål til habiliteten til teknisk sjef i Sortland kommune,Torgeir Tobiassens, i saker hvor Rolf M. Lossius er konsulent. Årsaken er at de to er i samme frimurerlosje. Det var rådmann Randi Gregersen som ville ha Tobiassens habilitet vurdert.

KS-advokat Siri Tofte har nå vurdert habiliteten til Tobiassen og kommer til konklusjonen at Tobiassen ikke er inhabil.

Vurderingen

«At to personer er medlem i samme frimurerlosje vil følgelig ikke i seg selv skape inhabilitet. Hvorvidt inhabilitet inntrer vil måtte bero på en bredere vurdering av karakteren av forholdet mellom de to personene hvor det også ses hen til hvilken rolle tjenestemannen har i den konkrete saken og også i hvilken grad saken kan innebære en særlig fordel, tap eller ulempe for den andre personen», kommer det frem i vurderingen fra Tofte.

Hun skriver videre at hvor nært forholdet mellom Tobiassen og Lossius er, fremstår som «noe uklart» ut fra Tobiassens redegjørelse i saken. Det er heller ikke redegjort for omfanget av epost-kontakt Lossius og Tobiassen imellom.

«Jeg legger imidlertid til grunn at Tobiassen og Lossius ikke omgås privat og at Lossius kun er en av flere som er losjefadder for Tobiassen. Om vennskapet er så nært at det kan medføre inhabilitet, er derfor etter mitt skjønn noe tvilsomt.», skriver Tofte.

Ikke selv part

Advokaten trekker også frem at Lossius og Alpha Konsulent ikke selv er part i de sakene som det knyttes spørsmål til, men kun fungerer som fullmektig. Dermed mener advokaten at fordelen Lossius kan dra av et eventuelt nært vennskap, er miinimal.

«Til dette kommer det videre at Tobiassen i flere av de omtalte sakene heller ikke treffer den endelige beslutningen alene, men at dette gjøres av et overordnet politisk organ». Skriver Tofte og konkluderer med følgende:

«Ut fra en samlet vurdering er min konklusjon derfor at Tobiassen ikke er inhabil til å behandle saker hvor Lossius eller Alpha Konsulent AS er involvert i kraft av å være fullmektig».

Dermed vurderes Tobiassen altså som habil til å behandle saker med Alpha Konsulent frem til han slutter som teknisk sjef i september i år.

Det var Bladet Vesterålen som var først ute med nyheten om den påståtte inhabiliteten.