Pressekontakt Lars Fredrik Martinussen i Nordlaks bekrefter overfor Vesterålen Online at det skjedde en uheldig arbeidsulykke i Lødingen i fjor sommer og at Arbeidstilsynet var på inspeksjon ved lokaliteten i Lødingen den 24. januar som et ledd i oppfølgingen av arbeidsulykken.

– Det ble rapportert en arbeidsulykke på lokaliteten Hallvardøy i Lødingen i slutten av juli. Dette var en hendelse der en av våre operatører skled og slo hodet. Vår kollega ble fraktet til legemottak, og det ble konstatert hjernerystelse. Vi er glad for at det gikk bra til slutt og at vår kollega kom tilbake på jobb etter sykemeldingen, sier pressekontakt Lars Fredrik Martinussen i Nordlaks til Vesterålen Online.

Trygger forholdene

Han understreker at det er en viktig del av jobben til Nordlaks å sikre trygge arbeidsforhold, og at Nordlaks har systemer for rapportering og oppfølging av alle hendelser, særlig knyttet til sikkerheten for de ansatte.

– I dette tilfellet ble det iverksatt ytterligere forbedring av gangbanene på våre lokaliteter, selv om gangbanen ikke var direkte årsak til fallet. Vi innførte også ny prosedyre for permanent hjelmbruk for våre ansatte på servicebåter, sier pressekontakt Lars Fredrik Martinussen i Nordlaks til VOL.

Inspeksjon

Arbeidstilsynets seniorinspektør Lars André Godvik var på tilsyn hos Nordlaks onsdag 24. januar, men siden den aktuelle lokaliteten ikke hadde fisk i anlegget, ble arbeidsulykken ikke omfattet av inspektørens besøk denne gangen.

– Lokaliteten Hallvarøy i Lødingen var utslaktet og dermed ikke aktuell for befaring. Arbeidsulykken ved denne lokaliteten var et tema i tilsynet, men blir fulgt opp i egen sak, sier seniorinspektør Lars André Godvik i en rapport til Nordlaks i ettertid av inspeksjonen. Med seg på inspeksjonen hadde han med seg seniorinspektør Bjørn Gunnar Dahl.

HMS-arbeid

Arbeidstilsynet kontrollerte under sin inspeksjon i januar om virksomheten jobber systematisk og forebyggende med helse, miljø og sikkerhet i forhold til bedriftens egne arbeidsmiljøutfordringer, skriver inspektøren til Nordlaks, og viser spesielt til arbeidsavtaler, systematikk, ulykkesforebygging, ergonomi og arbeidstid.

Tilsyn ble også gjennomført under en befaring på lokaliteten Fornes og under et møte om bord på fôrflåten. Under tilsynet redegjorde Nordlaks Oppdrett overfor Arbeidstilsynets inspektører om hvordan de arbeider for å ivareta sikkerheten under drift av oppdrettsanleggene.

Sentralstyring

– Forventninger, kjente forbedringer og utfordringer knyttet til sentralstyrt fôring og overvåking var blant de tingene som ble diskutert. Lokaliteten Fornes er klargjort for dette, men har foreløpig ikke radio og internettkommunikasjon, melder Arbeidstilsynet. I forhold til dette ble utfordringer innen kommunikasjon og varslingsplan gjennomgått, sier seniorinspektøren i sin tilbakemelding til Nordlaks Oppdrett.

Fremoverlent

– I sum har Arbeidstilsynet et inntrykk av en fremoverlent og aktiv organisasjon innen HMS-arbeidet, sier seniorinspektøren, som varler oppdretteren om at det ikke er grunn for Arbeidstilsynet å gi varsel om pålegg for de temaene de gikk gjennom sammen med Nordlaks Oppdrett.