Nordlaks har fått «grønt lys» for 12 tillatelser i Nordland.

Nærings- og fiskeridepartementet tillot fra 15. oktober i fjor det nye systemet med kapasitetsjusteringer i lakse- og ørretoppdrettet - det såkalte trafikklyssystemet. Næringens grad av miljøpåvirkning avgjør hvilke oppdrettsområder som tilbys økning i kapasiteten eller ikke.

Grønt lys og økt kapasitet

Miljøpåvirkningen vurderes innenfor de fastsatte produksjonsområdene, hvor Nordlaks ligger i område ni, og hvor det er gitt «grønt lys». Ordningen vurderes annethvert år, og i denne perioden justeres kapasiteten med seks prosent totalt, men foreløpig to prosent i denne omgang.

I tillatelsen fra Nordland fylkeskommune til Nordlaks Oppdrett AS på Børøya ved Stokmarknes, gis det økt produksjonskapasitet på eksisterende tillatelser for akvakultur av laks, ørret og regnbueørret i sjøvann. Tillatelsen gjelder produksjonsområde ni i Nordland, hvor alle de 12 tillatelsene ligger.

Biomasse

Den nye forskriften om kapasitetsøkning for tillatelse til akvakultur med matfisk i sjø av laks, ørret og regnbueørret, gir en økning i den maksimale tillatte biomassen på to prosent.

For de tolv tillatelsene som Nordlaks har i sone ni, øker den maksimale tillatte biomassen fra 780 til 796 tonn per tillatelse. Og når det er gitt en slik økning for tolv tillatelser, snakker vi om en økning i den maksimale tillatte biomassen på totalt 192 tonn.

23 millioner

Tillatelsen er gitt med hjemmel i akvakulturloven og den nye forskriften om kapasitetsøkning fra desember i fjor.

Det koster imidlertid å være kar, også for laksegründer Inge Berg. Selskapet hans måtte betale 23 millioner kroner i vederlag til staten, som med enkel regning viser at han må betale 120.000 kroner for hvert tonn han får økt i kapasiteten på de ulike anleggene i Nordland.

Miljøpåvirkning

Det nye systemet innebærer at havbruksnæringens miljøpåvirkning er avgjørende for om det skal tilbys økning i produksjonskapasiteten eller ikke. Det foretas vurderinger annen hvert år. Da blir kapasiteten i de ulike trafikkområdene justert opp eller ned, alt etter om produksjonsområdet ansees for å være «grønt» eller  «rødt» oppdrettsområde. I andre «gule» området blir kapasiteten stående som tidligere.

Faglige råd

I følge opplysninger fra Nærings- og fiskeridepartementet utgjør fargene grunnlaget for om oppdrettere kan få tilbud om økt produksjonskapasitet eller ikke, og er basert på faglige råd.

En bredt sammensatt ekspertgruppe vurderer tilstanden i produksjonsområdene. De ser blant annet på risiko for at lakselus skal føre til økt dødelighet på vill laks, slik Stortinget har bestemt.

Gruppen som har gjort vurderingene har vært sammensatt av folk fra Veterinærinstituttet, Havforskningsinstituttet og Norsk institutt for naturforskning. De har vurdert dødelighet på grunn av lakselus hos vill laks i 2016 og 2017.