19. februar sendte Utdanningsdirektoratet et brev til Kunnskapsdepartementet hvor de innstiller på å gi avslag til et nytt fag ved Sortland videregående. Det var snakk om et nytt programfag for musikklinja, nemlig lyd- og lysteknikk. Det er stor interesse for dette hos elevene, ifølge skolen selv.

– Vi har stadig fått spørsmål om det finnes noen mulighet for å tilegne seg lyd- og lysteknikkompetanse. Det etterspørres også i næringslivet og i kulturhus rundt omkring. Det var naturlig for oss å ønske det. Vi søkte om å få prøve ut faget, som en forsøksordning, sier avdelingsleder Hilde Gihle ved musikk, dans og drama på Sortland videregående. I praksis er det snakk om ren musikklinje fra andreåret av, dans- og dramatilbudene er plassert henholdsvis i Bodø og Mo i Rana.

Finnes ikke

Et slikt tilbud finnes ingen andre steder i landet. I Namsos var det ifølge Gihle planer om å få det til, i samarbeid med Namsos Rock City, men planene ble skrinlagt når Rock City ble besluttet nedlagt.

– Så vidt jeg veit finnes det ikke noe annet sted. Når vi har jobba med dette, har vi ikke funnet noen andre som har det, sier hun. Faget kunne dermed blitt unikt på norgesbasis. Skolen planla blant annet å samarbeide med Kulturfabrikken i Sortland om opplæring i faget.

Ifølge Gihle var det også et håp om at det kunne bidra til å rekruttere flere gutter til musikk-, dans- og dramalinja.

– Det er et felt mange elever er interessert i – ikke minst gutter, så det kunne vært en fordel med tanke på at man gjerne vil ha økt rekruttering av gutta til musikk, dans, drama, sier hun. (Gihle understreker at også kvinnelige elever har uttrykt interesse for denne kompetansen.) Hun var ikke klar over at Utdanningsdirektoratet ønsker å avvise søknaden, men er spent på begrunnelsen.

– Skal gjøres endringer

Begrunnelsen fra direktoratet, er at det er nært forestående endringer i utdanningsprogrammet musikk, dans og drama, som de mener bør avventes.

– Vi mener at det ikke er fornuftig med et forsøk nå samtidig som det arbeides med endringer og før det er avklart hvilke endringer som blir gjeldende for utdanningsprogrammet, sier avdelingsdirektør Hilde Austad i Utdanningsdirektoratet.

Direktoratet mener også at det ikke nødvendigvis er naturlig å ha faget på musikklinja.

– I tillegg er vår vurdering at deler av faget det søkes om, ikke er innenfor programområdet for musikk, sier Austad.