Vesterålen Online får opplyst at foreldrene ble varslet om forholdet for noen uker siden.

Dette er saken: Ulovlig tvang mot barneskoleelev holdt hemmelig i to år

Beklager overfor familien

Rektoren sier til VOL at skolen av og til må bruke tvang overfor elever som for eksempel er utagerende, men at de i de tilfeller de bruker tvang ikke kan gjøre hva som helst.

– Når det brukes tvang skal det være et samarbeid med foreldrene, og det skjedde ikke i forbindelse med denne eleven. Vi innrømmer at våre rutiner for avviksmeldinger var for dårlige på det tidspunktet dette skjedde, sier rektoren til VOL.

– Jeg har informert foreldrene om hva som skjedde. Vi har hatt samtaler med foreldrene. Fra skolens side har jeg overfor familien beklaget det som skjedde for to år siden, og at våre rutiner i forbindelse med tvang mot elever ikke ble fulgt da dette skjedde, sier rektoren.

Skjerper systemet

Sammen med resten av personalet har skolen i den senere tid arbeidet hardt for å få på plass et bedre avvikssystem.

– Avvikssystemet ved skolen er nå godt og vi er rustet til å møte lignende forhold langt bedre enn for to år siden, sier rektoren.

Rektoren er tydelig på at det ikke er noen grunn til å finne på unnskyldninger i denne saken, men vil være ærlig og innrømme at skolens handling ikke var god nok og at skolen legger seg flat og beklager det som har skjedd med eleven.

Eleven har det bra

Det er imidlertid godt å se at eleven har det godt hos oss nå, og at vi som skole og foreldrene i dag har et godt forhold der vi samarbeider tett og der alt ligger til rette for god skolegang for eleven ved skolen.

– Kjenner du til hva som skjedde med eleven i den aktuelle situasjonen?

– Nei, det vet jeg ikke nøyaktig. Vi har alltid hatt rutiner for varsling av foreldre når vi bruker tvang, men foreldrene har i denne saken ikke fått den informasjon de har krav på. Og jeg beklager at det er gått så lang tid før de fikk informasjonen de skulle hatt for lenge siden, sier rektoren.

Har gått ned

Rektoren sier at det i enkelte tilfeller brukes tvang i skolen, men at de i utgangspunktet ønsker å unngå dette. Når det likevel skjer, skal reglene følges. Rektoren er imidlertid glad for at tvangsbruken ved skolen har fått ned de siste årene.

I fjor høst startet skolen opp et kompetansehevende prosjekt som skal favne utagerende elever. Rektoren har nå også bedt Fylkesmannen i Nordland om å komme på tilsyn til skolen.

– Det er utrolig viktig med god kompetanse på området og ha stabilitet i de voksne personene som jobber med elever som har utagerende adferd, sier rektoren ved skolen.

Skolen bedre forberedt

En arbeidsplasstillitsvalgt for Utdanningsforbundet ved den aktuelle skolen sier til VOL at han ikke kjenner til den aktuelle saken i detalj og at han derfor ikke kan uttale seg om den, men han er glad for at skolen har fått på plass bedre rutiner knyttet til tvang i skolen.

– Vi i Utdanningsforbudet ser nå at vi har rutiner på plass her ved skolen, som skal kunne håndtere slike situasjoner som det her er snakk om i framtida. Vi har hatt mye fokus på avvik i det siste og trent på å jobbe med avvik. Dersom det skulle oppstå forhold ved skolen vår i framtida, vil det være bra for alle at disse rutinene er på plass nå, sier den plasstillitsvalgte.

Han mener at avvikssystemet gjør at ansatte ved skolen har fokus på og snakker om problematikken regelmessig. Han mener at arbeidet ved skolen vil bidra til at slike saker blir tatt tak i når de blir meldt til de rette personene. Han er for øvrig fornøyd med at ledelsen ved skolen har fokus på problemstillingene rundt tvang i skolen.