Rådmannen har konkludert med at Gabrielsen ikke bare har bestilt oppussing uten mandat, men også dyrere enn det var satt av penger til. Gabrielsen nekter.

Saken om styret til Hurtigrutens hus skal opp i dagens kommunestyremøte i Hadsel. Du kan følge sendinga fra møtet her.

Uttalelse ikke offentliggjort

En annen del av saken som skal opp i kommunestyret er Gabrielsens henvendelse til rådmann Ola Morten Teigen og ordfører Siv Dagny Aasvik i slutten av januar. I sakspapirene til torsdagens møte har medlemmene i kommunestyret fått en uttalelse fra Gabrielsen som blant annet omtaler det han oppfattet som en varsling da han kontaktet og fikk et møte med Teigen og Aasvik. Denne uttalelsen er i sin helhet unntatt offentlighet.

Gabrielsen har til VA sagt at han vil vente til etter kommunestyremøtet torsdag med å kommentere denne delen av saken ytterligere.

– Fremsatte bekymringer

VA har bedt ordfører Aasvik kommentere henvendelsen.

– Oppfattet du det som et varsel?

– Gabrielsen brukte ikke begrepet varsel, men fremsatte flere bekymringer rundt styreledelsen.

– Hvordan reagerte du på det som ble sagt?

– Jeg synes det er viktig og bra at Gabrielsen sier fra til meg som ordfører når han har en bekymring. De forholdene han tok opp tar jeg med det største alvor.

– Hva gjorde du med det?

– Jeg ga tilbakemelding i møtet om at jeg skulle følge opp saken videre, og at jeg skulle tenke på hvordan dette ville håndteres på rett måte. Jeg sendte invitasjon til møte 5. februar, til både Gabrielsen og leder og nestleder i styret. Gabrielsen valgte å takke nei til å delta på dette møtet, jeg gjennomførte møtet med leder og nestleder der jeg gikk gjennom de forholdene Gabrielsen tok opp.

– Hvorfor inviterte du til møte mellom Gabrielsen og dem han hadde uttrykt bekymring/varslet om?

– Jeg tok Gabrielsens bekymringer på alvor. Noen av forholdene han tok opp var konkrete, andre ting var mer diffuse og handlet om rykter, sier Aasvik.

Hun forklarer at hun ønsket å samle partene for å avklare nærmere hva som egentlig har skjedd og hva styret gjorde med det.

– Som ordfører har jeg ingen fullmakt overfor foretakene og styret, da det er kommunestyret som er eierorgan. Jeg inviterte til møte for å få klarhet i forholdene, og for å få oversikt om dette var noe som jeg måtte få laget sak om til kommunestyret. Ved å samle partene kunne både Gabrielsen og Solvik og Elvegård få anledning til å gi mer utdypende informasjon.

– Hvorfor anser du saken som avsluttet fra din side?

– De innmeldte forholdene er tatt opp med dem det gjelder. Leder og nestleder avviser de konkrete påstandene om hemmelige møter og om at styrevedtak ikke er fulgt opp. Dette kunne de også dokumentere gjennom å vise til protokoller og vedtak. De andre forholdene som Gabrielsen tok opp er av personlig karakter og omhandler ikke arbeidet i styret. Disse ble også avvist og er så diffuse at de er umulig for meg å følge opp videre.

– Det vanskeliggjorde også min oppfølging at Gabrielsen ikke ville delta på møtet for å utdype hva påstandene omhandlet. Jeg må understreke at det er kommunestyret som er eierorgan og som har fullmakter overfor foretakene og styret, ikke ordfører. Som ordfører legger jeg fram en sak for kommunestyret når jeg har noe som er konkret og egnet til å vurdere, forklarer Aasvik.

Kommunestyret avgjør eventuelt nyvalg

Hun sier det eneste konkrete og kritikkverdige hun har fått tilbakemelding om og som også er dokumentert, er kommet fra styret gjennom vedtak i styremøtet.

– Dette må kommunestyret som eier kjenne til. Dette har jeg videreformidlet til kommunestyret som må vurdere og beslutte i saken.

– Hvordan oppfatter du hele denne saken?

– Dette er en krevende sak for alle involverte. Jeg er opptatt av at styrene må forholde seg profesjonelt til lover og regler, og vedtatt budsjett og økonomiplan.

– Hvilke forventninger har du til behandlingen i kommunestyret?

– Jeg forventer at kommunestyret har en ryddig debatt som handler om sak og ikke om person.

– Er det aktuelt med nyvalg av styre?

– Det må kommunestyret avgjøre.

PS. Gabrielsen, som i tillegg til å være styremedlem i Hurtigrutens hus KF og Hadsel eiendom KF, er også gruppeleder i Frp i Hadsel. Styreleder Britt Solvik i Hurtgrutens hus KF er kommunestyrerepresentant for Ap. Det samme er kinosjef og tidligere konstituert daglig leder Ketil Johnsen.