– Det kunne ikke gått særlig bedre i denne omgang. Men jeg er ikke ferdig med den delen av saken som handler om min varsling til ordføreren. Jeg kommer til å be kontrollutvalget ta saken opp til gransking, sa tidligere styremedlem i Hurtigrutens Hus KF og Frp-gruppeleder Ronny Gabrielsen.

Leder i kontrollutvalget er partifelle Anders Samuelsen, som tidligere har uttalt ønske om å få saken belyst fra alle involverte parters side. Neste møte i kontrollutvalget er planlagt 5. april.

– Kompetansebehov bør avgjøre

Også Lena Arntzen (H) og Renate Johnsen (V) anså utskiftingen av Hurtigrutens Hus-styret som at et delmål var oppnådd. Dog på en helt annen måte enn Gabrielsen. De to er blant flere som etterlyser ikke-politikere i styrene til Hadsels kommunale foretak.

– Vi har ganske lang erfaring med å ha politiske styrer i Hurtigrutens Hus, og jeg mener at tiden er inne for å utvide sortimentet av valgbare styremedlemmer. Hurtigrutens Hus’ behov for kompetanse i styret burde avgjøre styresammensetningen, ikke partitilhørighet. Å være politiker trenger ikke å utelukke et styreverv, men det bør heller ikke være en forutsetning, mener Lena Arntzen.

Hun er leder for Hadsel Høyre og møtte i kommunestyret torsdag som vara for Ivar Fredriksen.

–TID FOR PROFESJONALITET: Lena Arntzen, leder i Hadsel Høyre. ARKIVFOTO

– Profesjonelt styre er best

Renate Johnsen forklarer at Hadsel Venstre mener et profesjonelt styre er det beste alternativet for Hurtigrutens Hus KF i fremtiden.

– Vi håper selvsagt at, i søken etter personer til å bekle styret, også flertallet kan være åpne for dette. Politikere i foretaksstyrene skaper uheldige rolleblandinger etter mitt syn. På ene siden kjemper man for foretakets økonomi og i dette tilfelle et kommersielt foretak. Mens man i neste runde sitter å skal vedta budsjett for foretaket i kommunestyret, utdyper Johnsen.