Når skolene begynner til høsten gjelder nye retningslinjer for hvor mange lærere det skal være i forhold til antall elever ved en skole. På første til fjerde trinn skal det være maksimalt 16 elever per lærer i gjennomsnitt. Tilsvarende skal det være maksimalt 21 elever i gjennomsnitt per lærer på femte til tiende trinn.

Dette er gjennomsnittstall slik at det kan være flere elever i enkelte timer og enkelte grupper, men samlet sett må antall lærere på hver skole være i samsvar med normen.

Definisjonen kalles «gruppestørrelse 2» og er en indikator som viser antall elever per lærer i ordinær undervisning. Ressurser til spesialundervisning og undervisning i særskilt norsk skal ikke regnes med i gruppestørrelsen.

På nettsiden til Undervisningsdirektoratet kan du nå søke opp din lokale skole og få nøyaktige tall for gruppestørrelsen i dag og hva som eventuelt må endrer før reformen innføres. Ved å søke opp den enkelte skole, kan du se hvor mange undervisningsårsverk skolen eventuelt trenger for å oppfylle kravene i lærertetthetsnormen. Resultatene vises ikke for hvert enkelt trinn, men for 1.-4., 5.-7., og 8.-10. trinn.

Sortland

Sortland kommune har flest skoler i Vesterålen: Sortland barneskole, Sortland ungdomsskole, Lamarka skole, Sigerfjord skole, Holand skole, Strand skole, Maurnes skole og Holmstad skole.

Blant skolene i Sortland er det bare én skole som i begynnelsen av mars ikke allerede har oppnådd gruppestørrelsen som skal være normen til høsten. Ved Maurnes skole er det for første til fjerde trinn 18 elever nå, mens forholdstallet fra høsten skal være 16. Det er svært sannsynlig at disse trinnene vil være innenfor normen til høsten.

Oppvekstsjef i Hadsel, Torbjørn Lappegard. Foto: ATLE NIELSEN

Hadsel

Hadsel kommune er den nest største skolekommunen i Vesterålen og har skoler på Stokmarknes, Melbu, Sandnes, Innlandet og Strønstad.

Ved Stokmarknes skole er det i følge Utdanningsdirektoratet klassestørrelser på 19,4 elever på første til fjerde trinn, mens normen skal være 16 for disse trinnene. I følge Utdanningsdirektoratet er kravet til disse trinnene å øke med til sammen 1,8  årsverk for å innfri den nye normen. For femte til syvende trinn innfrir Stokmarknes skole normen, men for åttende til tiende trinn er gruppestørrelsen 21,6 elever, mens kravet er 21 elever. Hadsel må derfor øke med 0,3 undervisningsårsverk for å oppfylle den kommende normen, i følge tallene fra Utdanningsdirektoratet.

Oppvekstsjef Torbjørn Lappegard sier i en kommentar til Vesterålen Online at det i Hadsel er Stokmarknes skole som har de største gruppene på det enkelte årskull. Da er det naturlig at det er på denne skolen i kommunen per i dag har flest elever per lærer, dog slik at det ligger innenfor dagens gjeldende delingstall og gruppedeling.

– Når formålet med den nye lærernormen er å senke tallet på hvor mange elever det skal være på de enkelte ulike årstrinn i forhold til den enkelte lærer, så er det naturlig at dette slår ut i forhold til den største skolen. På samme måten er det naturlig at dette ikke slår ut på andre skoler hvor årskullene ligger godt under dagens gjeldende delingstall. Selv med ny lærernorm iverksatt per 01.08.2018 vil disse ha lærerdekning som ikke gjør det nødvendig med tilførsel av nye årsverk, sier oppvektsjef Torbjørn Lappegard til VOL.

Oppfyller normen

Oppvekstsjefen opplyser at Hadsel kommune er innstilt på at den nye lærernormen skal være oppfylt når skolene starter opp igjen etter årets sommerferie, og vil rekruttere nye lærere i den grad dette blir nødvendig for å oppfylle normen. Hadsel kommune legger til grunn at revidert nasjonalbudsjett vil avklare det statlige finansieringsbidraget for å finansiere de nye lærerårsverkene.

Øksnes, Bø og Andøy

Blant skolene i Økenes – Sommarøya skole, Strengelvåg skole, Myre skole og Alsvåg barne- og ungdomsskole – er det bare på første til fjerde trinn ved Myre skole at normen ikke allerede er oppfylt. På de laveste trinnene er det 18,5 elever per lærer, mens kravet er 16 elever. Øksnes kommune må i følge Utdanningsdirektoratet øke antall undervisningsårsverk med 0,8 for å oppfylle normen.

Ved Andenes skole og Risøyhamn skole er alle trinnene allerede innenfor den nye normen. I Bø kommune innfrir også Steine skole, Eidet skole og Straume skole reformen om gruppestørrelser.