Andværingen kommer fra stillingen som enhetsleder for kultur i Andøy kommune, en stilling hun har hatt i syv år. I den tiden har Strand Nordheim fått smake ordentlig på en variert kulturmeny.

– Andøy har alltid hatt et stort og frivillig kulturliv der vi har flotte bidragsytere som bidrar, enten det er innen idrett, musikk eller sang. Grasrota er aktiv i kommunen, hvor det har vært mye dugnadsånd. Det er nødvendig dersom man skal få til såpass mye, sier hun.

Mange høydepunkter

Høydepunktene har vært mange i på Strand Nordheims post. Når vi ber henne nevne noen av høydepunktene, trekker hun fram:

– Det har vært mye spennende. For tre år siden fikk vi besøk av et amerikansk teaterensemble fra Los Angeles som kom til Åse med en oppsetning. Det var kjempespennende og givende å jobbe med, sier hun.

Krevende budsjetter

Selv om stillingen som kulturleder innebærer mye kreativt arbeid, er det også en mer utfordrende side som ikke alltid er like givende, nemlig budsjetter.

– Det er alltid krevende med budsjetter. Man er avhengig av å få inn midler utenfra, både statlig og privat. Man trenger sponsorer og er avhengig av å annonsere. Å ha nok midler til å gjøre det vi vil, er en utfordring. Men slik er det for alle som arbeider i kulturfeltet, understreker Strand Nordheim.

Lederfaring

Den ferske daglige lederen er vant til å være leder, noe hun også var i flere år før hun ble kultursjef i Andøy. Hun har flere år bak seg i NAV og var også leder for enheten. I tillegg har hun bakgrunn som undervisningsinspektør i Forsvaret, og har ellers bakgrunn fra skoleverket. Utdanningen inkluderer blant annet handelslærerutdannelse og fiskeriøkonomi. Den varierte bakgrunnen mener hun har vært svært nyttig, og vil forhåpentlig fortsatt være det i stillingen som kulturleder.

– Å være kulturleder betyr at man må være kreativ, men du må også kunne det økonomiske for å ta vare på budsjetter og regnskap slik at du kan holde orden i eget hus. Og så er jeg glad for at jeg har pedagogikk, noe man alltid har bruk for som leder, sier hun.

Ekte andværing

Strand Nordheim er født og oppvokst på Andenes. Fra hun var forholdsvis ung var korps og ulike former for kulturelle aktiviteter en sentral del av livet hennes.

– Jeg har vært aktiv i korpsmiljøet, i kor og teatret på Dverberg. Jeg har også hatt et brennende hjerte for turnforeninga. Å arbeide med kultur har jeg alltid likt, fordi det finnes så mange spennende aktiviteter å sette i gang med, sier hun.

Når vi spør henne om hvilken kulturell opplevelse som virkelig har festet seg det siste året, trekker Strand Nordheim fram oppsetningen av musikalen «Annie» på Dverberg.

– Noe av det fineste det siste året har vært å se «Annie». Det var helt fantastisk å se hva som bor i skuespillerne, og hvor høyt nivå det ellers er på både sminke, lyd og lys, sier hun.

Store muligheter

Torsdag i denne uka hadde hun sin første arbeidsdag som daglig leder i Hurtigrutens hus. Hva var det som fikk henne til å takke ja til stillingen?

– Jeg tenkte at det ville være kjempespennende å være med på prosessen på Stokmarknes. Det finnes mange muligheter for Hurtigrutens hus å selge Vesterålen for den perlen den er, og ikke minst å lage flotte omgivelser for dem som bor der, sier hun.

Styrebråk

– Hva tenker du om å skulle begynne å arbeide et sted som har vært preget av støy og konflikter de siste ukene?

– Det er ikke noe som påvirker meg. Nå gleder jeg meg bare til å komme ordentlig i gang. Jeg har stor tro på at det skal bli bra, og så må styret få ro til å gjøre sin jobb. Jeg er ganske sikker på at innbyggerne i Hadsel ønsker at Stokmarknes og Hurtigrutens Hus skal fremstå som noe positivt i årene som kommer, noe jeg håper å kunne bidra til, sier hun.

Pendler

Strand Nordheim kommer fortsatt til å ha hjemstedsadresse på Andenes fremover, men ikke hver dag.

– Jeg skal bo på hybel på Stokmarknes i ukedagene. Mannen min pendler til Bodø, så pendling er ikke noe nytt i familien. Dessuten går dattera mi på videregående skole på Melbu, og jeg får derfor mulighet til å treffe henne oftere. Det gleder jeg meg til, slår Marit Strand Nordheim fast.