– Man får en veldig boost av å vinne noe sånt. Det er stort å vises litt i verden, og det gir selvtillit med tanke på fremtidige konkurranser, sier Maria Råberg til VOL.

Fudge Profesional er en internasjonal leverandør av styling og farger til bruk og salg i salonger verden over. Konkurransen "Fudge Professional`s Mixology Master" blir arrangert hvert år, der flere hundre frisører fra hele verden sender inn bilde av en profesjonell hårlook med selvvalgt farge.

Måtte se kult ut

Intensjonen med konkurransen er at unge og lovende frisører får en arena for å vise frem sine kreative talenter.

– Jeg måtte sendte inn ett før og etterbilde, der sistnevnte bilde er av frisyren. Fargevalget mitt var oransje, med hint av rosa og gule effekter innimellom for å gjøre helheten ekstraordinær og litt utenom det vanlige. Jeg var opptatt av at frisyren skulle se kul ut og brukte mye tid på detaljer. Målet var å lage noe som kvinner ønsker å gå med, sier hun, og legger til at Robert Novak, som er hennes faste fotograf, tok bildet.

Berømmes for kreativitet

Juryen lot seg som sagt begeistre av Råbergs resultat og presiserer i begrunnelsen at de elsker den modige og livlige looken, det kreative uttrykket og at hun tør å gjøre noe antiordinært. Samtidig understreker ekspertene at de nærmest får vann i munnen når frisører tør å ta sjanser og som ikke er redde for å utfordre grenser.

Rett før jul satte Råberg kursen mot Milano, der premien ventet i form av en fotoshoot med det ypperste innen fagfolk. Der fikk hun se på nært hold hvordan bransjeeliten gjør det når de farger og styler.

– Å være i Milano var kjempeartig. Jeg assisterte mest og sto mye på sidelinjen siden all farging ble gjort dagen før. Jeg lærte utrolig mye av å observere, sier hun.

– Syk opplevelse

Frisøren, som til daglig jobber ved Uniklipp på Sortland, forteller at det hele var en omstendelig seanse som inkluderte opp til ni timer med styling, sminking, prøving av klær og fotografering, slik at bildene  fikk en tydelig rød tråd.

– Det var en helt syk opplevelse som var helt annerledes enn hva jeg er vant til i min hverdag som frisør. Det var morsomt å se hvor mye arbeid som faktisk blir lagt ned i bildene til et så stort varemerke. Alt skal være perfekt. Jeg må jo innrømme at jeg ble litt starstruck av hele teamet. At jeg skulle stå i samme rom som dem, hadde jeg aldri drømt om, utdyper hun.

Drømmer om Milano

Kanskje 27-åringen sågar drømmer om å jobbe i Milano en vakker dag?

– Det er jo en drøm, men kanskje ikke veldig realistisk akkurat nå, sier hun.

Råberg er ikke ukjent med det å hevde seg i stylistkonkurranser. Tidligere har hun andreplass i den norske stylistkonkurransen Tendenz stylist Awards i 2014, i tillegg til delt tredjeplass i en konkurranse for Tigi samme år.

– Jeg elsker å jobbe med hår i forbindelse med foto, så det blir nok flere konkurranser i fremtiden, slår Maria Råberg fast.

Det ble også laget en video i forbindelse med fotoshooten, der Råberg blir intervjuet. Den kan du se oppe til høyre i saken.