Det var rundt klokken 12.30 de første meldingene om brann i åssiden ved Haugnyken på Melbu begynte å tikke inn.

Ved brannvakta 110 i Bodø ble det opplyst til VOL mandag ettermiddag at det var snakk om en bråtebrann som kom ut av kontroll.

Brannen startet ved foten av Haugnyken, og spredte seg etter hvert ganske raskt oppover fjellsiden. Grunneiere opplyste etter hvert til VOL at det var snakk om kontrollert bråtebrenning.

Fullt lovlig

– Heldigvis er vindretningen slik at det skal være helt uten fare for at brannen sprer seg i retning bebyggelsen, sier en av dem som tok kontakt med VA om brannen mandag.

Ifølge teknisk sjef Øyvind Stensø Skjørholm er det fullt lovlig å brenne bråte på denne tiden av året her i kommunen.

– Det gjelder et generelt bålforbud i perioden 15. april til 15. september. Ellers gjelder selvsagt aktsomhetsprinsippet, som handler om at enhver plikter å vise aktsomhet ved gjennomføring av aktivitet som kan føre til brann, opplyses det fra brannsjefen.

Vil gjøre en felles vurdering

Øyvind Stensø Skjørholm opplyser til VOL at han sammen med jordbrukssjef Ellen-Marie Winter vil gjøre en vurdering av ønsket fra lokale bønder om å få lov til å fortsette bråtebrannen i området.

– Det er naturlig nok en aveining som må gjøres mellom ønsket om å legge til rette for godt, nytt beitegrunnlag for dyrene, og faren for brann som skal spre seg. Hva som blir resultatet av vurderingene vet vi ikke ennå. Brannvesenet har en drone oppe nå som skal hjelpe oss i vurderingene, sier Stensø Skjørholm.

Generelle regler

Hovedregelen er at det ikke er lov med bråtebrenning i tettbygde strøk. Enkelte kommuner har totalforbud mot all bråtebrenning, også hvis du gjør det i din egen hage. Slik er det imidlertid altså ikke i Hadsel.

Plages man av eksempelvis naboens bråtebrenning kan man klage til kommuneoverlegen.

Det er uansett definitivt smart å ta en telefon til kommunen for å få både råd og regler før man setter i gang med bråtebrenning.