Økonomisjef Tommy Løveng Hansen har sendt ut en melding som forbereder innbyggerne på at eiendomsskatten for mange boligeiere i Hadsel vil øke.

Eiendomsskattelistene for 2018 er lagt ut til offentlig gjennomsyn. Dette er en oversikt over alle eiendommene i kommunen som har en takst/boligverdi og hva de vil motta som eiendomsskattekrav for 2018.

Fakta om eiendomsskatten

Listene er tilgjengelig på kommunens hjemmeside og som fysisk kopi i permer som ligger i servicetorget på Rådhuset. Om årets eiendomsskatt: Promillen og bunnfradraget er uendret fra 2017, henholdsvis 7 og 100 0000.

Kommunestyret har vedtatt å benytte Skatteetatens formuesverdi som grunnlag for eiendomsskatten. Eiendommer som ikke er på denne listen, takseres av kommunen selv, for eksempel landbrukseiendommer.

På nye boliger og leiligheter, som ikke ennå har fått en verdi fra Skatteetaten, brukes Skatteetatens boligkalkulator som verktøy for å beregne verdi.

Skatteetatens boligkalkulator benytter boligens primærromsareal, byggeår, boligtype og adresse til å beregne en boligverdi, og beregner en takst som er lavere enn sjablongtakster. Primærromsarealet er hentet fra plantegningene tilknyttet byggesøknaden. Boder, teknisk rom, garasje, lagerrom o.l. er trukket ifra, opplyses det fra kommunen.

Oppdager endringer

Hadsel kommune har nylig mottatt boligverdiene for 2016-skattemeldingen fra Skatteetaten.

– Vi har gjennomgått disse tallene og vi ser noen endringer fra fjoråret, opplyser Løveng Hansen:

– 1. Verdien på eneboliger har økt betraktelig. Så hvis du merker at eiendomsskatten har økt, så skyldes dette at den registrerte boligverdien har økt. Årsaken til dette er tallene fra SSB som Skatteetaten benytter for å beregne prisøkning på eiendommer i kommunen.

– 2. Verdien for flere leiligheter har sunket i verdi. Disse hadde tidligere skatteår i noen tilfeller høyere takster enn eneboliger, forklarer Løveng Hansen.

Hvordan klage?

– Vi minner om at hvis du har en eiendom som bruker formuesgrunnlaget på din skattemelding til å beregne en boligverdi må klagen rettes til Skatteetaten. Kommunen har ikke lov til å gjøre endringer på disse, og må forholde seg til de verdier vi får fra Skatteetaten. Klager du på verdien må du huske på tre ting:

– 1. Klagen gjelder boligverdien på eiendommer som du har oppført på din skattemelding, enten det gjelder enebolig, leilighet eller småhus. Ikke presiser i din henvendelse at eiendomsskatten er for høy. Da vil du få til svar at dette har ikke skatteetaten noe med og at klagen må rettes til den aktuelle kommune, forklarer økonomisjefen.

– 2. Klager gjelder formuesgrunnlaget tilknyttet ligningsåret 2016. Hvis du sender inn en generell klage vil bare verdien tilknyttet forrige skatteår (2017) bli endret, og da vil ikke dette få noen konsekvens for årets eiendomsskatt siden vi bruker skattemeldingen fra 2016 som utgangspunkt i 2018.

– 3. Skatteetaten vil trolig be om dokumentasjon i form av verdivurdering eller en takst. Dette med mindre det er snakk om åpenbare feil. Ikke send inn noe før du blir bedt om det. Ta kontakt med Skatteetaten først, råder Løveng Hansen.

Seks uker ettersyn

Klageadgangen på boligverdier hos Skatteetaten har i prinsippet ikke noen frist. Fristen for å klage på takstgrunnlaget som er satt av kommunen, er 6 uker etter at listene er lagt ut til offentlig gjennomsyn, altså torsdag 12. april.

Faktura for 1. kvartal på kommunale eiendomsgebyr blir utstedt fredag 2. mars. Til de som har e-faktura eller avtalegiro kommer regningen rett til betalers nettbank. For dem som ikke har dette mottar de en faktura i posten.