Tannhelsetjenesten i Nordland har ansvar for at prioriterte grupper får tilbud om tannhelsetjenester. Det som er prioriterte grupper er barn og unge fra 0-20 år, psykisk utviklingshemmede, eldre, uføre og langstidssyke i institusjon og hjemmesykepleie. I tillegg er psykiatriske pasienter med regelmessig behandlingstilbud gjennom lokalt eller kommunalt behandlingsapparat, rusmisbrukere og innsatte i fengsel prioritert.

Tannhelsetjenesten i Nordland omfatter 49 hovedtannklinikker og 16 bitannklinikker, fra Bindal i sør til Andøy i nord. I nesten hver eneste nordlandskommune er det en fylkeskommunal tannklinikk, og tjenesten er dermed den mest desentraliserte tjeneste i fylkeskommunen.

– Tilbudet det samme

I region nord som omfatter Ofoten og Vesterålen er det 17 tannklinikker, og mot slutten av fjoråret ble det en het debatt rundt struktur, etter at det i første omgang var foreslått å legge ned tilbud, blant annet Risøyhamn sør i Andøy. Også Straume tannklinikk i Bø var blant dem som ble nevnt.

Den tyske tannlegen i Bø ved Straume tannklinikk har sagt opp sin stilling og slutter i løpet av våren. Tannhelsesjef i region nord, Hanne M. Giæver forsikrer overfor vol.no at tannhelsetilbudet til befolkningen i Bø skal bli uendret.

– Kommer dere til å lyse ut denne stillingen?

– På en eller annen måte kommer vi til å gjøre noe, men jeg vet ikke hva per nå, det ligger på politisk nivå og over meg. I og med at tannhelsetjenesten er i en omstruktureringsfase akkurat nå, sier Giæver.

Hun tilføyer:

– Stillinga blir ikke borte, tannhelsetilbudet blir det samme. Men det jeg ikke vet er om jeg skal lyse ut den stillinga, eller om vi er nødt til å bruke ressurser fra en annen side, eller ei kombinertstilling. Det som er viktig å understreke er at tannhelsetilbudet ikke skal bli endret, sier Giæver.

Ifølge tannhelsesjefen er det ikke kjent når tid en avklaring fra fylkesrådet og politisk nivå vil komme.