Det innebærer at flere inspektører fra Fiskeridirektoratet er til stede, i lengre tidsrom enn de vanligvis er, i havner og på mottak som tar imot skrei.

– Det er satt av ekstra ressurser til utvidet kontroll og vi skal kontrollere at regelverket for fangsting, rapportering, landing og mottak og omsetning av fisk blir fulgt, sier seksjonssjef for ressurskontroll i region Nordland, Frank Ove Olsen, i en pressemelding.

Mer til stede

Inspektørene i Fiskeridirektoratet vil ha flere timer på jobb hver dag og vil også være på jobb i helgene så lenge den utvidete kontrollen varer.

– Vi vil blant annet legge vekt på korrekt veiing av fangster, at landings- og sluttsedler blir utfylt ved landing i tråd med forskriften og med mottakenes journalplikt, sier Olsen.

Direktoratet startet med den nye ordninga først i går, mandag, og har foreløpig ikke konkrete resultater å melde om. Men Olsen bekrefter at det er behov for å følge med når aktiviteten på kaia øker.

– Vi merker at risikoen øker. Det er mye fisk som er lett tilgjengelig, den er kystnær, og mange deltar i fisket. Det er store mengder som bringes på land over den korte tida som fisken er tilgjengelig her, sier Olsen til VOL.

Tidligere erfaringer og avdekkelser på lovbrudd tilsier at det er enkelt og fort gjort for noen å ta snarveier fra bestemmelser om veiing og registrering av fangst, og det at fangsten skal holdes adskilt og merket til den er omsatt og satt i produksjon.

På hav og land

Mottakene skal føre journal med opplysninger om ethvert mottak av fisk, og alle landinger skal holdes adskilt på fartøynivå til fisken skal produseres eller blir transportert til annet mottak for produksjon.

Fiskeridirektoratet vil være til stede i utvalgte havner, og vil i tillegg være til stede på havet med den nye oppsynsbåten «Rind». Inspektørene om bord vil blant annet kunne kontrollere at regelverket for fangstrapportering blir etterlevd og at lokale reguleringer som er innført i den perioden skreifisket foregår blir respektert.

Ved avdekking av uregelmessigheter, følger Fiskeridirektoratet opp med en rapport på forholdet. Der blir saken belyst på best mulig måte.

– Så vil hver sak bli vurdert, og håndhevet etter hvilket brudd det er på regelverket. Reaksjonene kan være alt fra skriftlig advarsel, til overtredelsesgebyr, anmeldelse eller inndragning av fangstverdi, sier Olsen til VOL.

Garantistrolle

Ofte vil Fiskeridirektoratet stå som garantist for at norske sjømatprodukter er lovlig fisket og at høstingen fra havet er bærekraftig. I motsatt fall vil tilliten til norsk sjømat kunne bli svekket i markedene.

– For at Fiskeridirektoratet skal kunne ha en slik garantistrolle er det viktig at vi driver kontroll med fisket og at det gjøres på en slik måte at også fiskerinæringen har tillit til kontrollen vi utfører, sier Frank Ove Olsen.