– Vi ønsker blant annet å lære folk om ulike typer øl, og om hvilket øl som passer til hvilken mat, sier daglig leder ved Vesterålen kysthotell, Johann Nilsen.

I tillegg blir det en enkel innføring i ølets historie, både lokalt og globalt, for å sette den populære drikken i en større historisk og kulturell sammenheng. Som en del av kurset, kan også deltakerne vente seg en biffmiddag, selvsagt med passende øl til.

Øl i historien

Lokalmarkedsansvarlig i Lofotpils, Åge Larsen, har det faglige ansvaret for kurset, som er det første kurset av den typen som Vesterålen kysthotell arrangerer.

– Han vil også fortelle en del om historien til Lofotpils. Øl er ekstremt spennende. Mange er nok nervøse for å prøve ut nye ting. Det fine med øl er at det er så mange typer som passer til ulike ganer. Vi er forskjellige alle menn og kvinner, sier den daglige lederen.

Lærer om ølsmaker

Ifølge Nilsen er ølinteressen i Vesterålen er ganske stor og han viser til at regionen har flere mikrobryggeri.

– Men det er ikke alle som vet hva de ulike smakene i øl består av og de mange forskjellene mellom de ulike øltypene. Det er nettopp slike ting man lærer på kurset, sier han, og legger til at det blir rikelig anledning til å smake seg gjennom ulike typer.

– På sommeren, for eksempel, passer det ikke å drikke Stout eller Bayer til grillmat. Da er det bedre med Pilsner eller Pale Ale, fordi smakssammensetningene i ølet står bedre til smaken på grillmaten. Likeså om høsten, når man spiser elgkjøtt, så har Bayer og andre typer lagerøl, bedre smakskomponenter som passer best til den type kjøtt, legger Nilsen til.

Bør like øl

Å ha noen nødvendige forkunnskaper er ikke nødvendig for å melde seg på kurset, men det er åpenbart en fordel å like øl.

– Dersom du som regel bruker å drikke gin tonic og rusbrus, er dette en unik mulighet for å utvide dine smaksløker! Det er åpenbart en fordel å like øl, slår Johann Nilsen fast, og legger til at kurset finner sted onsdag i neste uke.