Intensjonen med prosjektet er å avsløre Nordlysets hemmeligheter. Rakettene inngår i et stort samleprosjekt som heter Grand Challenge og som er initiert av romfartsorganisasjonen NASA.

– Det skal skytes opp ti-tolv raketter de neste to årene, der disse to er de første. Målet er å forske på nordlysfenomenet oppadgående vinder i nordlyset, forteller sjef for rakett- og ballongavdelingen ved Andøya Space Center, Kjell Bøen.

Uforutsigbart

Oppskytingen skal finne sted en gang før 19.mars, men eksakt når, er ikke godt å si.

– Fordi det er veldig avhengig av været og styrken på nordlyset. Derfor kan oppskytingen skje på kort varsel. Det er mye som skal klaffe. Været må være klart og fint og Nordlyset må være på riktig sted slik at vi kan måle det nøyaktig, sier han.

Krevende måling

Ifølge Bøen er det svært krevende å måle nordlyset.

– Det er veldig høyt oppe og vi har ingen satellitter eller måleinstrumenter fra bakken som kan gjøre det. Derfor er raketter den eneste måten å gjøre det på. Rakettene er fylt med kjemikalier som blir spredt i atmosfæren. Når disse kjemiske stoffene treffer stoffene i atmosfæren, skapes det et spesielt fenomen på himmelen med ulike farger og som kan minne om et fyrverkeri. Er været klart nok blir det synlig for folk. Jeg forventer noen telefoner i sakens anledning, sier rakettsjefen.

100 millioner

NASA-prosjektet har en kostnadsramme på rundt 100 millioner kroner. Flere fra organisasjonen skal være til stede ved Space Centeret under oppskytingen.

– En vitenskapelig forsker fra NASA skal lede oppskytingen. Han følger nøye med på de vitenskapelige forholdene og bestemmer når vi skal skyte opp raketten, forteller Bøen.

Selv gleder han seg over å være en del av det omfattende prosjektet.

– Dette er veldig spennende å være med på, og så treffer man så mye interessante fagfolk, slår han fast, og understreker at det vil være mellom 20 og 30 amerikanere ved Space Centeret i forbindelse med oppskytingen.